Drama om hoppfull sångerska

TV

Alice bor inte här längre

Ellen Burstyn fick en välförtjänt Oscar för rollen som Alice, 35-årig mamma till tolvårig pojke. Plötsligt står hon ensam och försöker uppfylla sin ungdoms drömmar om att bli sångerska.

Martin Scorsese följer hennes och sonens resa. Det är en rolig och varm film, med goda (Kris Kristofferson) och onda (Harvey Keitel) människor på hennes väg.

En viljestark servitris (Diane Ladd) blir så småningom huvudpersonens väninna.

En ung Jodie Foster finns med och i slutscenen på restaurangen kan man se en åttaårig Laura Dern äta glass. Hon är dotter till Ladd och fick väl följa med mamma på jobbet.

Underbar inledning med Mott The Hooples ”All the way from Memphis”. Scorsese har alltid haft bra musik i sina filmer. (”Alice doesnt live here anymore”, 1974)

SVT 2 21.15

BUDSKAP KÄRLEK

Sunchaser

Michael Ciminos (”Deer hunter”) senaste film fick inte ens biopremiär här. Woody Harrelson spelar Los Angeles-man som tvingas av 16-årig dödssjuk indian att köra ut i öknen till heligt berg. Udda.

Michael Cimino gjorde ”Thunderbolt & Lightfoot”, men fick sitt stora genombrott med ”Deer huntger”1978. Efter detr gjord han episka västernfilmen ”Heavens gate” som var så dyr, och floppade så svårt, att ett helt filmbolag gick i konkurs.

Sedan dess har Cimino kämpat sig fram med den hyfsade ”Drakens år” och den sämre ”Sicilianaren”. Han gjorde också ”Skräckens timmar”, en nyinspelning av gamnmal thriller,m nu med Mickey Rourke.

En mycket märklig karriär. (1996)

TV 4 21.00

BUDSKAP

En satans eftermiddag

Två av filmens stora namn visar upp sina bästa sidor.

Den mångsidige skådespelaren Al Pacino som gör en av sina mer minnesvärda roller som misslyckad bankrånare. Han vill ha pengar för att hans manlige älskare ska kunna göra könsbyte.

Regissören Sidney Lumet är en duktig New York-skildrare, som visat upp storstadens spänningar i filmer som ”Serpico”, ”Prince of the city”, ”Family business” och ”Dödligt protokoll”.

Den här historien är så osannolik att den naturligtvis bygger på verkliga händelser.

Tillsammans återskapar Pacino och Lumet det trovärdigt, och Pacino är gripande som den gifte mannen som försöker tänka på fru och barn och sin homosexuelle älskare när krisen byggs upp.

John Cazale, som spelar Pacinos rånarkompis, känner vi igen från ”Gudfadern”-filmerna och ”Deer hunter”. (”Dog day afternoon”, 1975)

Kanal 5 23.05

BUDSKAP SPÄNNING

Att vara eller inte vara

Mel Brooks och hans hustru Anne Bancroft tar sig an Shakespeare och ”Hamlet” i den här nyinspelningen av Ernst Lubitsch komedi från 1942. Om teatergrupp under nazisternas ockupation. (”To be or not to be”, 1983)

Kanal 5 14.50

HUMOR BUDSKAP SPÄNNING

Jag är med barn

Komedi av Lasse Hallström. Magnus Härenstam i en av sina få större filmroller. Anki

Lidén spelar flickan han blir kär i. Handlar mycket om ångesten av att vänta barn, att lämna ungkarlslivet och bli vuxen. Vid sin sida har Härenstam sitt dåliga mansgris-jag, spelat av Micha Gabay. (1979)

SVT 1 13.30

HUMOR BUDSKAP

F/X - dödlig effekt

Spännande och raffinerad thriller om mannen som gör specialeffekter till filmer och luras in i en mordhärva och använder sin yrkesskicklighet för att rädda sig. Med Bryan Brown och Brian Dennehy. (”F/X - murder by illusion”, 1985)

Kanal 5 01.30

SPÄNNING

Sinbads tusen äventyr

Härligt matinéäventyr med specialeffekter av legendariske Ray Harryhausen. Sinbad kämpar mot elak trollkarl för att rädda prinsessa i litet format. (”The 7th voayge of Sinbad”, 1958)

ZTV 22.40

SPÄNNNING

Plastic man

Pilotavsnitt till brittisk tv-serie med John Thaw (”Kommissarie Morse”) som plastikkirurg. Trassel kring familj och kärlek. (1999)

Kanal 5 21.00

BUDSKAP SPÄNNING

Två systrar för mycket

Tvillingpar förväxlas. Så Bette Midler/Lily Tomlin växer upp som rika i New York och som fattiga i Södern. Ända tills de rika lägger ner fabriken där de fattiga bor och så springer alla ihop i New York. Bitvis kul. (”Big business”, 1988)

TV 3 21.00

HUMOR

Freaky friday

Nyinspelning gjord för tv av en komedi från 70-talet. Mor och dotter byter plats och får se hur det är. Nu är Shelley Long mamman, 1977 var Jodie Foster dottern. (1995)

TV 3 15.55

HUMOR BUDSKAP

Dead cold

Hyfsad B-thriller om ett ungt par (Lysette Anthony och Chris Mulkey), som på sin smekmånad får en psykopat (Peter Dobson) på halsen. Även med Anneliza Scott. (1995)

TV 3 23.40

SPÄNNING

En fru för mycket

En bisarr svart komedi om en man med flera fruar och älskarinnor. Annars töntige Judge Reinhold är oväntat bra i huvudrollen. Har visats i tv som ”På håret”. (”Near mrs”, 1990)

TV 3 02.15

HUMOR KÄRLEK

Showsoldat James

Beredskapsanda från andra världskriget när Harry james och hans orkester går me di armén för att tjäna USA. Andrews Sister är med i den här musikaliska uppbyggnaden av försvarsviljan. Propaganda till musik. (”Private Buckaroo”, 1942)

TV 4 13.00

BUDSKAP HUMOR

Handgun

Amerikansk B-thriller om en skadad brottsling (Seymour Cassel) som måste hålla sig undan från både polisen och maffian. Vad ska hans söner göra? (1994)

TV 4 23.30

SPÄNNING

The runner

Brittisk thriller som utspelas när världen står på gränsen till tredje världskriget. Ett gäng tv-reportrar går en överlevnadskurs som blir betydligt tuffare än de hade tänkt sig. (”Escape from survival zone”, 1992)

TV 6 21.00

SPÄNNING

Nu kör vi igen, Herbie

Moderniserad version av 60-talskomedin om en levande Volkswagen. Med John Hannah, från ”Fyra bröllop och en begravning”. Fortfarande en gammaldags matiné. (”The love bug”, 1997)

ZTV 21.00

HUMOR SPÄNNING

Vilket hundliv

Matiné för de yngre om en grand danois som växer upp bland taxar och har problem med sin identitet. Det vill säga den fula ankungen fast i den skällande världen. (”The ugly dachshund”, 1966)

TV 3 11.15

HUMOR BUDSKAP

Jens Peterson