Klassiskt och hårdkokt

TV

Laura

Klassisk thriller, en som bildade skola för hårdkokta deckare och film noir. Regisserad av Otto Preminger.

Med legendariska 40-talsskådespelare där hon heter Gene och han heter Dana.

Gene Tierney (1920 - 1991) debuterade 1940, och ”Laura” är hennes mest berömda roll. Hon står i centrum för mordundersökningen i en intrig som är vag och sökande, medvetet gåtfull och stämningsfull.

Dana Andrews (1909 - 1992) spelar den förälskade polisen som har svårt att göra sitt jobb.

Skådespelaen Clifton Webb fick också ett genombrott här, och gamle skräckveteranen Vincent Price dyker upp i en annorlunda roll.

Bygger på en roman av Vera Caspary. (1944)

TV 4 11.05

SPÄNNING KÄRLEK

På farlig mark

Billy Bob Thornton, Hank Azaria och Kelly Lynch som marijuanaodlare i norra USA. När deras chef försvinner försöker de hålla igång verksamheten och ta pengarna själva. Märklig intrig i en film som fick premiär direkt på video i Sverige. Även med John Lithgow och Jon Bon Jovi.

Billy Bob Thornton har regisserat tre filmer, skrivit ytterligare några och spelat me di nästan 50 olika filmer. Sitt genombrott fick han med thrillern ”One false move” och ”Slingblade”. På sistone har han blivit lika omskriven för att blodfyllda förhållande med hustrun Angelina Jolie.

”Homewgrown” är skriven och regisserad av Stephen Gyllenhaal som bland annat gjort ”Losing Isaah”, ´´aterland” och ”Paris Trout” tidigare. (”Homegrown”, 1997)

TV 3 21.00

SPÄNNING HUMOR

En sista chans

Verklighetsbaserat drama om en läkare som satsade allt på karriären. När han fick en svår hjärtsjukdom och räddades av en ung patient fick han upp ögonen för andra världen i livet. Donald Sutherland har huvudrollen i tv-filmen. (”Behind the mask”, 1999)

Kanal 5 21.00

BUDSKAP

Quiz show

Mycket skickligt av Robert Redford om fusk i en frågetävling i TV. USA på 50-talet, en sårad oskuld och början till moralisk ruin. Bra skådisar, främst Ralph Fiennes som allvetande professorsson som frestas att fejka. (1994)

TV 1000 20.00

BUDSKAP SPÄNNING HUMOR

Då lagen var maktlös

Gangsterfilm med cynisk Humphrey Bogart. Verklighetsbaserad, om James Cagneys uppgång från spritsmugglare till gangsterboss. Gjord av legendariske regissören Raoul Walsh, som gjorde lite över hundra filmer. (”The roaring twenties”, 1939)

TCM 20.00

SPÄNNING BUDSKAP

Election

Mycket underhållande satir av Alexander Payne (som gjorde ”Citizen Ruth”) om ett val i en gymnasieskola. Matthew Broderick är läraren som hamnar i kläm när ambitiösa Reese Witherspoon gör allt för att bli elevrådets ordförande. Allt. Chris Klein (”American pie”) är motkandidat. (1999)

Canal+ gul 20.30

HUMOR BUDSKAP

Dorothy Dandridge

Bra biografi över skådespelerskan som orsakade heta känslor i Hollywood. Välgjord och gripande om hennes livsöde. Halle Berry har titelrollen. (”Introducing Dorothy Dandridge”, 1999)

Canal+ gul 15.15

BUDSKAP

Frankenstein

TV-film med Patrick Bergin som den uppfinnande doktorn och Randy Quaid som den egentligen hyggliga skapelsen. Hyfsat spännande och tänkvärd. Fiona Gillies är kvinnan. (1992)

Kanal 5 23.40

SPÄNNING BUDSKAP

Maktens män

Drama efter aldrig inspelat manus av Orson Welles. William Hurt spelar en politiker på väg att väljas till guvernör för Missouri, Irene Jacob en tv-reporter som försöker hitta sanningen om hans förflutna. Och där finns något skumt, som läcks av Nigel Hawthornes gamle politikerproffs. Pratigt. ”The big brass ring”, 1999)

TV 1000 22.10

SPÄNNING

Hjärtats val

LeAnn Rimes är född 1982 men som 15-åring hade hon redan hunnit sälja många miljoner countryskivor, skriva sin självbiografi och göra en sentimental film om sin barndom. (”Holiday in your heart”, 1997)

TV 3 11.15

BUDSKAP

Trummor över floden

Förutsägbar amerikansk västern, om jakten på guld på indianernas territorium. Med Audie Murphy och Walter Brennan. (”Drums across the river”, 1954)

TV 3 02.00

SPÄNNING

Deep blue sea

Stellan Skarsgård har en nedklippt roll i Renny Harlins action om hajar i laboratorium. För medicinsk forskning förstoras hajarnas hjärnor, men de blir så smarta att de slår tillbaka. (1999)

Canal+ 18.20

ACTION

Love stinks

Jobbig romantisk komedi om osympatiska människor. Vi som inte delar den amerikanska hysterin kring äktenskap har svårt att bry oss om vad huvudpersonerna bråkar om hela tiden. Kassa skådisar. (1999)

Canal+ 23.30

HUMOR KÄRLEK

Kungen & älskarinnan - och hennes man

Kostymdrama som inte fick biopremiär här. Robert Downey jr ser fånig ut som läkare i 1660-talets England. Han tvingas låtsasgifta sig med kungens älskarinna. Meg Ryan har biroll som småtokig irländska - inte särskilt övertygande. (”Restoration”, 1995)

TV 1000 18.00

KÄRLEK BUDSKAP

Alla var där!

Varje år är det ”Sista natten med gänget”, skolavslutning i USA. Musiken och kläderna är nya. Men typerna är likadana. Och skämten och intrigen. Med Jennifer Love Hewitt. (”Can´t hardly wait”, 1998)

TV 1000 cinema 21.00

KÄRLEK HUMOR

Martial outlaw

Trist och våldsam action om två bröder och poliser (Jeff Wincott, Gary Hudson) som hamnar i konflikt med varandra; den ene är mönsterpolis, medan den andre gör affärer med ryska maffian. (1993)

TV 6 21.00

ACTION

Lurande fara

Fånig tv-thriller med tv-stjärnorna Harry Hamlin och Jack Scalia. Handlar om hur en kalifornisk småstad invaderas av massor av dödligt giftiga ormar. (”Silent predators”, 1999)

ZTV 21.00

SPÄNNING

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM