Ett år i svensk natur

TV

Ett vildmarksrike

Ett år i naturen, fångat av filmaren Jan Lindblad som var en mycket populär tv-profil som slog igenom stort på 1960-talet.

Bland annat med den här filmen, som är inspelad i Västmanland, Häslingland och Dalarna. Vi får se många fåglar, men också räv och grävling och dvärgvessla. Orrspel och tjäderspel. Rovfåglar som tar sina byten, ugglor i närbild.

Jan Lindblad (1932 - 1987) var också duktig på att jonglera och vissla och uppträdde i folkparkerna redan 1951. Han visslade i Hylands hörna och fick en stor hit med låten ”Shenandoah”.

Han var också duktig på att härma fåglar och en mycket uppskattad tv-personlighet.

Skådespelaren Lars Ekborg är speakerröst på ”Ett vildmarksrike”. (1964)

SVT 1 14.40

BUDSKAP

Michael Collins

Liam Neeson som irländsk upprorsledare på 1910- och 20-talen. Om gerillakrig mot engelsmännen, men också om interna maktstrider som fortfarande präglar Irland. Mest politik, men en smula kärlek också, med Julia Roberts i en liten biroll.

Gjord av irländaren Neil Jordan, och som alltid har han med Stephen Rea i en roll. Rea är mycket engagerad i den irländska politiken.

Alan Rickman spelar Eamon De Valera, som blev den första irländska presidenten sedan landet blivit ett eget land efter århundraden av engelsk styre.

”Michael Collins” berättar i stort den verkliga historien, men en del rollfigurer har satts ihop av flera riktiga personer. Och exakt vad som hände i slutet är det ingen som vet.

Ian Hart och Aidan Quinn har också bärande roller i det här välspelade dramat om en viktig period i vår nutidshistoria.

Man kan säga att Michael Collins uppfann den moderna gerillakrigföringen i städer, och bland andra de nordvietnamesiska ledarna tog intryck av hans sätt att slåss mot en övermäktig fiende. IRA:s sätt att strida bottnar i de här årens brutala attacker och hämndreaktioner.

Neil Jordan gjorde senaste videoaktuella Graham Greene-filmatiseringen ”Slutet på historien”. (1996)

Kanal 5 21.00

BUDSKAP SPÄNNING

Virus - Pandoras clock

Välskriven katastroffilm med B-skådisar om passagerarplan med svårt sjuk man. Ingen vill låta dem landa, en del vill skjuta ner planet. En av världens värsta flygresor. Heter ”Virus” på video, första delen av miniserie som avslutas i morgon tisdag. (1996)

TV 3 21.00

SPÄNNING

Den där Mary

Sjuk humor i svart komedi av bröderna som gjorde ”Dum och Dummare” och ”Mina jag och Irene”. Cameron Diaz är flickan som alla blir kära i, Ben Stiller är den otursförföljde drömmaren som hyr en detektiv för att leta upp sin gymnasieförälskelse. (”Theres something about Mary”, 1998)

Canal+ 17.10

HUMOR KÄRLEK

Siam sunset

Skruvat med Linus Roache som otursförföljd färgexpert vars fru dör när ett kylskåp faller från himlen. En resa till Australien får honom att tänka på annat elände. (1999)

Canal+ gul 17.25

BUDSKAP KÄRLEK

Knubbigt regn

Underhållande komedi med Steve Martin som usel filmmakare i Hollywood. Eddie Murphy spelar filmstjärnan som han lurar att vara med i en thrillerkomedi. Och Murphy spelar också sin lika-som-bär-figur. Heather Graham är förförisk. (”Bowfinger”, 1999)

Canal+ gul 22.05

HUMOR

Flottans gullgossar

Steve McQueen i en tidig roll där han och några sjömanskompisar planerar en kupp mot kasinot i Venedig. Rätt tam komedi, men ändå hygglig förströelse. (”Honeymoon machine”, 1961)

TCM 18.30

HUMOR SPÄNNING

Dom i Nürnberg

Starkt drama, om rättegångarna mot nazistiska krigsförbrytare strax efter andra världskriget. Med Spencer Tracy och Burt Lancaster. (”Judgement at Nuremberg”, 1961)

Canal+ 01.40

BUDSKAP

Sleepers

Författaren påstod det här var självupplevt. Unga tonårspojkar utsätts för

sexuella övergrepp i fängelse och hämnas som vuxna (Brad Pitt, Jason Patrick

bland andra). Kevin Bacon är den onde vakten, Robert De Niro har biroll

som präst. (1996)

TV 1000 20.00

BUDSKAP SPÄNNING

Farlig resa

Thriller med Amy Locane och Kevin Dillon (bror till Matt) som har vapnen redo. En road movie som inte lämnar de redan uppkörda vägarna. (”Criminal hearts”, 1995)

TV 3 0.30

ACTION SPÄNNING

Kounterfeit

Hygglig B-thriller om två småhandlare som tar sig vatten över huvudet när de kommer över sex miljoner dollar - hälften äkta, hälften falska sedlar. Med Corbin Bernsen. (1996)

TV 6 21.00

SPÄNNING

Not quite human II

En skicklig uppfinnare gör en robot som sällskap åt sin dotter. Men det finns de som vill tjäna pengar på figuren. Med Alan Thicke och Jay Underwood. Har visats som ”Mänsklig som få”. (1987)

ZTV 21.00

SPÄNNING HUMOR

Goodbye lover

Väldigt komplicerad thriller kring sex och otrohet. Patricia Arquette är gift med Dermot Mulroney men gift med hans bror Don Johnson. För många intrigtrådar och underliga personer. Fascinerande svag. (1999)

Canal+ 23.50

SPÄNNING KÄRLEK

She´s all that

Freddie Prinze jr och Rachel Leigh Cook i romantisk komedi som följer alla high school-reglerna. Bitvis charmigt när ratad kille slår vad om att han kan förvandla plugghäst till drömtjej. (1999)

TV 1000 22.20

HUMOR KÄRLEK

Jens Peterson