Film som följer revykungen

TV

Jazzgossen

Film från 1958 men den tar sin början på 20-talet. Via en påhittad teaterman följer den Karl Gerhards karriär till och med andra världskriget.

Där hans sång om den ökända hästen i Troja väckte mycket uppmärksamhet när censuren stoppade den efter tyska påtryckningar. Det var också bråk om melodin som Karl Gerhard lånat från en rysk sång. På gfrund av rättighetsskäl fick den inte användas i filmen, utan Karl Gerhard gjorde en mollversion som hörs här.

Men centrum i berättelsen är mellankrigstiden och den svenska underhållningsvärlden. Hasse Ekman har gjort en sevärd kavalkad av åren när Ernst Rolf (spelad av Sigge Fürst) och Karl Gerhard slog igenom, när ljudfilmen kom. Mycket musik och många shownummer.

Hasse Ekman spelar själv den påhittade teaterdirektören Teddy Anker och Maj-Britt Nilsson är hans hustru Karin. Dansare och skådespelare och hennes karriär är också en röd tråd i historien.

En dyr film när den kom, men ingen större publiksuccé. (1958)

SVT 1 14.15

HUMOR BUDSKAP

Galen i pengar

Danny DeVito spelar en finanshaj som ska köpa upp den hyggliga Gregory Pecks familjeföretag - bara för att stycka det i småbitar. Men advokaten Penelope Ann Miller går emellan, och det blir till ooch med lite kärlek. Man tror mer på DeVito som svin än som flirtis.

En traditionell historia som kändes gammaldags redan när den kom.

Ändå är den regisserad av Norman Jewison, som gjort betydligt mer aneglägna filmer som ”Äventyraren Thomas Crown”, ”I nattens hetta” och ”Mångalen”.

Gregory Peck har också haft vettigare saker att göra på filmduken. (”Other peoples money”, 1991)

Kanal 5 20.00

BUDSKAP SPÄNNING KÄRLEK

Iguanans natt

Richard Burton är före detta präst, nu alkoholiserad reseledare i Mexico där ett gäng kvinnor surrar omkring honom. John Huston regisserade efter Tennessee Williams pjäs. (”The night of the iguana”, 1964)

TCM 22.00

KÄRLEK BUDSKAP

Svarta änglar

Verklig historia från Nya Zeeland. Två tonårsflickor blir mycket nära vänner, vilket oroar omgivningen. Genombrott för Kate Winslet, regi av Peter Jackson som är aktuell med ”Sagan om ringen”. (”Heavenly creatures”, 1994)

TV 1000 cinema 21.00

SPÄNNING BUDSKAP

Hämnaren från Alcatraz

Lee Marvin släpps ut ur fängelse och vill hämnas på mannen som lurade honom, och sin ex-flickvän. Hans jakt för honom allt högre upp i brottshierarkin. Tidstypiskt ambitiöst bildspråk av John Boorman. Nyinspelad som ”Payback”. (”Point blank”, 1967)

Canal+ gul 01.15

SPÄNNING

Tisdagar med Morrie

Sentimental snyftare med Jack lemmon. Hank Azaria spelar en ”modern” sportjournalist som glömt all om livets ”viktiga” skaer, men när han ser sin gamle sociologilärare (Lemmon) på tv söker han upp honom. Den döende mannen delar med sig av livsvisdom varje tisdag. (”Tuesdays with Morrie”, 1999)

SVT 1 21.00

BUDSKAP

Människor emellan

De gamla vännerna från college återförenas i samband med att en av dem har dött. Efter begravningen tillbringar de en helg tillsammans. Bra skådespelare i vemodigt drama om ideal som försvann. (”The big chill”, 1983)

TV 1000 22.00

BUDSKAP

Enemy of the state

Will Smith i en mer allvarlig roll,

som advokat Robert Clayton Dean. Actionthriller om advokat som råkar få med sig viktiga bevis utan att veta om det. Gene Hackman rycker in i den våldsamma jakten. (1998)

TV 1000 17.50

SPÄNNING

The devils arithmetic

Kirsten Dunst spelar en modern tonåsrflicka som plötsligt stiger genom en dörr till en annan tid och upplever ett‚ av nazisternas koncetrationsläger under andra världskriget. Och mer om vad hennes släkt upplevde. (1999)

ZTV 21.00

SPÄNNING BUDSKAP

Poodle springs

Hyfsad Raymond Chandler-filmatisering av Bob Rafelson. Historien utspelas i Los Angeles 1963. James Caan spelar huvudrollen som Philip Marlowe. Filmen är uppbygd enligt den vanliga sortens film noir-pussel, här kring en växande stad nära gränsen till delstaten Nevada. (1998)

Canal+ 18.30

SPÄNNING

Mr Rice hemlighet

David Bowie är bra i en viktig sidoroll som mr Rice, vän till cancersjuk tonåring. Om pojkens svårigheter att handskas med sjukdom, snälla och dumma kompisar och oron för döden. Ett mystiskt uppdrag skapar spänning. (”Mr Rice´s secret”, 2000)

Canal+ 21.00

SPÄNNING BUDSKAP

Quicksilver highway

Trist tv-skräckis, efter två tama noveller av Stephen King och Clive Barker. Med Christopher Lloyd, från ”Tillbaka till framtiden”-filmerna. (1997)

TV 3 0.30

SPÄNNING

Delta force II: The colombian connection

Actionfilm där Chuck Norris jagar knarkhandlare och visar att det finns ännu sämre skådisar. Den stela dialogen slår hårdare än slagsmålen. (1990)

TV 4 23.30

ACTION

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM