Är även mördaren offer?

TV
Foto: NERO-FILM AG
Peter Lorre i Fritz Langs första ljudfilm, klassikern "M" från 1931.

M

Filmklassiker, en tidig ljudfilm om en man som mördar barn i Berlin. Jag såg en nygammal version på filmfestivalen där förra året.

När "M" hade premiär i Tyskland var den 118 minuter lång. Thrillern gick upp samma år i Sverige, barnförbjuden naturligtvis, men också nedklippt till 83 minuter. Hela 35 minuter var alltså bortcensurerade i Sverige den 31 augusti 1931.

Först 1960 godkändes en längre "M" i Sverige, men den var bara 99 minuter lång.

Den version av "M" jag såg i Berlin var restaurerad och nästan lika lång som vid urpremiären där.

Fortfarande en suggestiv film, med experimenterande kameravinklar och en fräckt sparsam användning av ljudet. Det var Fritz Langs första ljudfilm och mördaren hittas genom att han alltid visslar Griegs "I bergakungens sal" ur "Peer Gynt".

När samtiden såg "M" kände tyskarna till det verkliga fall den inspirerats av. I Düsseldorf blev det hysteri när en hel stad försökte fånga barnamördaren och rättegången mot honom var över tre veckor före premiären av "M". Han avrättades.

Filmens kommissarie Lohmann byggde på en riktig polis i Berlin och "M" uppmärksammades även för hur trovärdigt den skildrar polisarbetet.

"M" födde två genrer: serie- mördarfilmen och så-jobbar-polisen-filmen.

Ska barnamördaren avrättas? Är han också ett offer?

Det är till sist frågan i "M" och mördarens försvarare säger att det är lika fel om staten dödar. De olika versionerna av "M" har gett skiftande svar. (1931)

K-World 21.00

Total recall

Framtidsvåld med Arnold Schwarzenegger.

Men den som sätter sin prägel på filmen är holländske regissören Paul Verhoeven som gjort även "Robocop" och "Basic instinct". Och strunt som "Showgirls". Bygger på en berättelse av duktige Philip K Dick som också skrev "Blade runner".

I framtiden behöver man inte åka på semester utan kan få på sig en hjälm och uppleva allt inne i hjärnan.

När enkle jobbaren Schwarzenegger far på en sådan tur minns han en resa som hemlig agent på Mars. Och hans fru Sharon Stone visar sig vara något annat. Eller? Det är lite rörigt i gränslandet mellan dröm, fantasi och verklighet.

Våldsamt är det när Arnold kommer till Mars och många saker och människor går rejält sönder. En intelligent idé som blivit en mycket brutal film.

Men också välgjord och fantasifull, en åktur som inte liknar någon annan. (1990)

Kanal 5 22.00

Sånger från andra våningen

Roy Anderssons första film på 25 år är mycket modig och annorlunda, kryddad med svart humor. 46 omtumlande scener, med utgångspunkt från en man som bränner upp sin affär. Liknar inga andra biofilmer, men den som följt Anderssons reklamkarriär känner igen en del grepp och aktörer. (2000)

Canal+ Gul 21.10