Peter Sellers som bäst

TV
Foto: LORIMAR FILM ENTERTAINMENT
Shirley MacLaine mot Peter Sellers i titelrollen i rolig men elak, kritisk satir.

Välkommen mr Chance!

Bygger på en elak satir av Jerzy Kosinski om en trögtänkt trädgårdsmästare som av misstag uppfattas som en vis man och blir rådgivare åt de mäktiga. Fast det han säger är banalt och självklart.

Kritiskt både mot politiker och massmedier.

Peter Sellers i huvudrollen är mycket bra, en av hans främsta skådespelarinsatser. Shirley MacLaine har den kvinnliga huvudrollen, och en annan duktig veteran, Jack Warden, spelar president Bobby.

Peter Sellers dog 1980 och spelade in ännu en Rosa Pantern-film efter "Välkommen mr Chance!". En mångsidig aktör som imponerade både i komiska och dramatiska roller.

Regisserad av Hal Ashby (1929-1988) som började som klippare och vann en Oscar för "I nattens hetta".

Som regissör gjorde han bland andra "Harold & Maude", "Det hårda straffet", "Schampoo" och "Hemkoms-ten".

Många av hans filmer tittar på USA med kritiska ögon. (Being there, 1979)

SVT2 21.15

Scener från en galleria

En av de få roller Woody Allen gjort i andras filmer. Han spelar gift med Bette Midler och det drar ihop sig till bröllopsdag. De har varit gifta i 16 år, eller 17 beroende på vem man frågar, men allt är inte lyckligt i äktenskapet.

Allen har hästsvans och spelar advokat åt idrottsstjärnor. Midler är psykolog och författare. Det börjar vänligt, men så småningom kommer alla elakheter och bitterheter fram.

Mesta tiden är paret i Beverly Hills mall, en shoppinggalleria där man också äter och går på bio och går till frissan och så vidare. Det äkta paret rör sig där medan de pratar och grälar. Det är strax före jul och fullt med folk.

Roligt ibland, men bitvis lite håglöst. Regisserad av Paul Mazursky som förr gjorde bara bra filmer som "Next stop Greenwich village", "En fri kvinna" och "Fiender" med Lena Olin, men som har haft några svaga år. (Scenes from a mall, 1991)

TV4 21.00

En enkel plan

Mycket spännande thriller om girighetens förbannelse. Bröderna Bill Paxton och Billy Bob Thornton hittar väska med pengar. Tipsa polisen eller behålla? Frestelsen sätter igång händelser. (A Simple plan, 1998)

TV1000 Cinema 21.00

ARTIKELN HANDLAR OM