Mycket sex och naket

TV
Burt Reynolds som porrfilmsregissör

Boogie nights

Historien är gammal. En stjärnas uppgång och fall.

Det ovanliga är att det handlar om en porrfilmsaktör i det sena 1970-talets USA, när porrfilmen fick sitt kommersiella genombrott. Och att den världen, på Hollywoods skuggsida, skildras med sådan ömhet, respekt och humor.

Eddie ( Mark Wahlberg) är diskare på en nattklubb, när han upptäcks av porrfilmsregissören Jack Horner ( Burt Reynolds). Eddies groteskt stora mandom gör att han snabbt blir stjärna. Men framgången stiger honom åt huvudet. Knarkmissbruk och storhetsvansinne gör att karriären brakar åt helvete.

Under dessa år förvandlas även porrfilmsbranschen. De få konstnärliga ambitioner som några (bland dem just Jack Horner) ändå har får stryka på foten för snabb- filmade videoproduktioner.

Mycket kretsar kring poolfesterna och sexfilmsinspelningarna i Jack Horners lyxvilla. Och jo, det är mycket sex i "Boogie nights".

Både vulgärt prat och nakna människor. Som en naturlig (och för just den här filmen nödvändig) bit av historien.

Mark Wahlberg är mycket bra i huvudrollen, Burt Reynolds och Julianne Moore är lika lysande som två trasiga själar som ändå har något slags värdighet.

Många bra birollsaktörer, Heath-er Graham fick ett genombrott som flirtiga porrskådisen "Rollergirl".

Unge begåvade regissören Paul Thomas Anderson gjorde "Hard eight" innan den här, och efteråt ännu bättre "Magnolia". (1997)

TV4 21.00

Godzilla

Påkostad besvikelse med dyrbara effekter men tunn historia. Det japanska 1950-talsoriginalet har mer charm.

Matthew Broderick och fransmannen Jean Reno försöker rädda Manhattan från den muterade ödlan. Det konstiga är inte att monstret är så stort - det konstiga är att det kan gömma sig mitt i New York.

Som så ofta i den här sortens storfilmer har mycket pengar och jobb lagts ner på specialeffekterna. Men eftersom männi-skorna och replikerna inte är särskilt intressanta blir det ändå en torftig historia.

Den första "Godzilla" kom 1954 och sedan dess har monstret dykt upp i olika skepnader.

Den här filmen är gjord av tyske regissören Roland Emmerich som också gjort "Stargate", "Indepence day" och "Patrioten". (1998)

TV3 21.00

Metropolis

Stumfilmsklassiker som på sin tid var ett spektakulärt visuellt äventyr. En framtidsvision av Fritz Lang, intressant för den som vill ha koll på sin filmhistoria. Var 2 timmar och 15 minuter vid premiären, en 83 minuters version med musik av Giorgio Moroder visades 1984. (1926)

K-world 21.00