Otäckt om skolvåldet

TV
Foto: BEACON COMMUNICATIONS LLC
James Marsden, den unge hjälten i dubbel upplaga, och Katie Holmes, flickan han är kär i.

Inte som andra

Thriller som är otäck när den liknar sanningen. För vi vet att amerikanska skolor är klassamhällen där olika grupper hatar varandra, där våldet ligger nära - och en dag börjar någon skjuta.

I "Inte som andra" finns en scen där en rädd elev säger att han ska skjuta ner alla som vill förändra honom: föräldrar, lärare och skolans präktiga stjärnelever. Den sortens mord hör vi ofta på nyheterna.

I den här B-filmen har eleven dock en annan anledning att känna sig hotad. Det finns en sorts konspiration i lilla ö-staden Cradle Bay där stöddiga A-studenter visar sig ha genomgått någon sorts hjärntvätt och förändring som förvandlar dem till mördare.

Så fort de blir sexuellt upphetsade tappar de besinningen.

Riktigt hur det gått till förklaras inte. "Inte som andra" är ännu en i raden av galen forskare-filmer som går igenom rutinerna utan att till-föra något nytt.

Hjälten är en ung man ( James Marsden) som med sin familj flyttar till ön från Chicago. Han blir vän med några slappisar och kär i Rachel ( Katie Holmes från "Dawsons Creek"). Tillsammans försöker de ta reda på vad som egentligen händer i lilla, lilla staden med den jättestora skolan.

Ingen skräckfilm, bara småputtrande konspiration från en regissör som gjort några avsnitt av "Arkiv X". "Rapport" och "Aktuellt" är mer skrämmande. (Disturbing behaviour, 1998)

TV3 21.00

Galen i pengar

Danny DeVito spelar en finanshaj som ska köpa upp den hygglige Gregory Pecks familjeföretag - bara för att stycka det i småbitar. Men advokaten, P enelope Ann Miller, dotter till Peck i filmen, går emellan och det blir till och med lite kärlek. Man tror mer på DeVito som svin än som flirtis.

En traditionell historia som kändes gammaldags redan när den kom.

Ändå är den regisserad av Norman Jewison som gjort betydligt mer angelägna filmer som "Äventyraren Thomas Crown", "I nattens hetta" och "Mån-galen".

Gregory Peck har också haft vettigare saker att göra på filmduken. En av legendarerna. Han föddes 1916 och filmdebuterade 1944. (Other peoples money, 1991)

Kanal 5 21.00

Jailhouse rock

Elvis rockar till i fängelset. Den bästa Elvis-filmen. Tyvärr är inte konkurrensen mördande. Elvis Presley gjorde 31 spelfilmer och de flesta är rätt bleka. Vad värre är: de har töntiga låtar.

Här hamnar Elvis, eller Vince Everett som han heter i filmen, i fängelse efter slagsmål på en bar. Han träffar en fånge som lär honom att överleva och också att använda sin sångröst. Väl ute blir han stjärna, men en cynisk sådan, hård av fängelseåren.

Leiber- Stoller skrev titellåten, men också "Treat me mice" och "Don"t leave me now" i filmen. (1957)

TCM 20.00

ARTIKELN HANDLAR OM