Hyllning till "Old England"

TV

Adjö, mr Chips

James Hilton skrev boken som en hyllning till fadern. Filmen skildrar en lärare, sträng som ung, mjuk av kärleken och åren. Robert Donat och Greer Garson är utmärkta i huvudrollerna. Hon spelar fru Chipping, hustrun som får honom att våga vara en roligare och varmare man.

Det är inte bara en hyllning till lärare, det är en hyllning till gamla tiders England. Mycket känslostark, en välgjord och välspelad skildring av en man vars elever blir som hans barn. En berättelse det är lätt att bli rörd av.

En vackert svartvit klassiker från det fina filmåret 1939. Och en stilbildare för lärarhyllningar på film, nästan som en egen genre.

Robert Donat fick en Oscar för den här rollen. Han levde 1905-1958 och var bland annat med i "Greven av Monte Christo", "Moln över England", "Fallet Winslow" och "Värdshuset Sjätte lyckan".

Det har även gjorts två nyinspelningar. 1969 gjorde Peter O"Toole huvudrollen och 1984 var det Roy Marsden, annars känd som kommissarie Dalgliesh. (Goodbye mr Chips, 1939)

TCM 20.00

Älskling vi krympte oss själva

Del 3 med olycksförföljde uppfinnaren Rick Moranis kom direkt på video. Skämten, spänningen och specialeffekterna känner vi igen från de två tidigare. Fast budgeten är mindre och äventyren sker inomhus, bland leksaksbilar, kackerlackor och dipsås.

Här förminskar han inte bara sig själv och hustrun, utan även sin bror och svägerska. Rick Moranis som spelar Wayne Szalinski är den ende skådespelaren som är kvar från ettan.

1989 kom den första filmen där forskaren krympte sina barn. 1992 kom en uppföljare där han förstorade familjens baby, som blev så stor att han hotade att tulta sönder Las Vegas.

Publiken har minskat för varje film. (Honey, we shrunk ourselves, 1997)

ZTV 21.00

Drop dead gorgeous

Svart humor i mycket elak satir kring skönhetstävling i Minnesota. Låtsadokumentär visar intrigerna. Kirstie Alley och Ellen Barkin är mammor, Kirsten Dunst och Denise Richards tävlar. Lutfisk dyker upp i de här svenskbygderna.

Släpptes direkt på video i Sverige. Trots att det är en mycket vassare film än mycket som hamnar på stora duken. (1999)

TV 1000 Cinema 21.00