Filmtips 15 februari

TV
Harrison Ford i science fiction som inte är särskilt spännande.

Blade runner

Amerikanskt science fiction-äventyr med kultrykte. Handlingen utspelas i Los Angeles år 2019.

Harrison Ford spelar en före detta polis som jagar "replikanter", konstgjorda människor som används som slavarbetare. Nu misstänks några av dem för att ha gjort myteri.

Det är en rörig historia, egentligen inte särskilt spännande.

Så det är nog snarare filmens utseende och stil - skildringen av framtidens L A med neonljus, märkliga byggnader och fordon, folk i punkkläder och -frisyrer - som gjort att somliga betraktar den som en klassiker. Den har i vilket fall som helst varit stilbildande för många andra filmer i genren.

Varken Harrison Ford eller regissören Ridley Scott (Thelma & Louise, Gladiator, Hannibal) är någon stor beundrare av sin kultfilm. För dem var inspelningen, med många bråk både före, under och efter, alldeles för traumatisk.

Med Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, M Emmett Walsh och Daryl Hannah i övriga ledande roller.

Kultfakta: Dustin Hoffman var påtänkt för Fords roll. (1982)

Kanal 5

22.00

I hennes majestäts hemliga tjänst

George Lazenbys enda film som agent 007. Han är varken särskilt bra eller dålig och hade nog fått fortsätta som James Bond om han inte hade börjat uppträda som en diva.

Filmen har maffiga actionscener och Telly Savalas (1924- 1994) är bra som skurken Blofeld.

Kultfakta I: En av Bond-brudarna spelas av en ung (23 år) Joanna Lumley, nu mer känd från tv-serien "Helt hysteriskt".

Kultfakta II: Både Brigitte Bardot och Catherine Denueve var påtänkta för den största kvinnliga rollen, som sedan gick till Diana Rigg. (On her majesty"s secret service, 1969)

TV 3

21.00

Snacka går ju

Amerikansk ungdomskomedi som, för ovanlighetens skull, handlar om riktiga människor, med riktiga känslor.

Men så är den också gjord av Cameron Crowe som med undantag för bioaktuella "Vanilla sky" bara har gjort bra filmer, som "Häftigt drag i plugget" (manus), "Singles", "Jerry Maguire" och "Almost famous".

John Cusack spelar slarvern som, till sin stora förvåning, får ihop det med skolans mest eftertraktade tjej, en snygg plugghäst ( Ione Skye). (Say anything", 1989)

Kanal 5

0.15

Drop dead gorgeous

Frän svart humor i mycket elak satir om en skönhetstävling i Minnesota, USA. En låtsadokumentär visar intrigerna. Kirstie Alley och Ellen Barkin är mammorna som driver på sina snygga döttrar, spelade av Kirsten Dunst och Denise Richards. (1999)

TV 1000

16.00

En dam försvinner

Klassisk Alfred Hitchcock-film. En spännande historia, där en äldre dams försvinnande rör till det för passagerarna på ett tåg på väg till England. Med Margaret Lockwood (1916-1990) och Michael Redgrave (1908-1985). (The Lady vanishes, 1938.)

K-World

21.00