Filmtips 16 februari

TV
Samuel Fröler och Trine Pallesen som paret i det av miljöförstöring hotade paradiset.

En doft av paradiset

Samuel Fröler, tv:s populäre "skärgårdsdoktor", i en av sina minst kända roller som löjtnanten, greven och den passionerade botanikern Nils von Ekelöw.

I rollistan återfinns även numera världsberömda Penélope Cruz. När den här danska filmen gjordes, var hon "bara" berömd i Spanien, via Oscarsvinnaren "Belle epoque" och den sexuellt laddade "Ät mej!", båda gjorda 1992.

Sedan dess har hon blivit hela världens fröken Cruz, snart kanske Cruise, då världsstjärnornas förhållanden och äktenskap har fallit sönder och samman efter filmer hon har gjort med Nicolas Cage, Matt Damon och Tom Cruise.

Här flirtar hennes rollfigur friskt med Samuel Frölers botaniker.

I centrum står annars han och danska hustrun Anna ( Trine Pallesen från tv-serien "Mordkommissionen") som blev häftigt förälskade i slutet av 1950-talet och flyttade till Costa Rica för att börja ett nytt liv, långt från civilisationen.

Men paradiset var hotat och deras kamp för miljön gjorde att de hamnade i konflikt med lokalbefolkningen.

Det är en både vacker, gripande och tänkvärd historia med John Savage (The Deer hunter) i en viktig biroll. (Ett hjörne af paradis, 1997.)

TV 4

21.00

Kärlekstriangel som utspelas i 1870-talets New York. Societetslivet består av anständiga middagar och baler. Allt blir annorlunda när en grevinna ( Michelle Pfeiffer) dyker upp och förvrider huvudet på en man ( Daniel Day-Lewis) som just står i begrepp att gifta sig (med Winona Ryder).

Mycket välspelat och vackert, men personligen föredrar jag det lite hetare temperamentet som finns i de Martin Scorsese-filmer som utspelas i nutid. (The Age of innocence, 1993)

Spännande amerikansk thriller, efter Maj Sjöwalls och Per Wahlöös (1926- 1975) thriller.

I Sverige har Keve Hjelm, Carl-Gustaf Lindstedt (1921-1992), Gösta Ekman och Peter Haber med stor framgång tidigare spelat deras hjälte, Martin Beck.

Här har Walter Matthau (1920- 2000) axlat rollen, fast här heter han Jake Martin och är polis i San Francisco. Han och Bruce Dern tar upp jakten på en massmördare som skjutit ihjäl passagerarna i en buss. (The Laugh-ing policeman, 1973)

Roy Anderssons come back efter 25 år är en mycket modig och annorlunda film. 46 omtumlande scener med utgångspunkt från en man som bränner upp sin affär. Dyster historia, kryddad med svart humor, där Anderssons civilisationskritik är skoningslös. Juryns pris vid Cannesfestivalen 2000 och fem Guldbaggar i fjol. (2000)

Underhållande, lite otäck, barn- och familjefilm om en liten pojke som hamnar på ett hotell där ett gäng elaka häxor har kongress. Bygger på en historia av Roald Dahl (1916-1990). Med Anjelica Huston, Mai Zetterling (1925-1994) och Jane Horrocks. (The Witches, 1990)