Filmtips 17 februari

1 av 2
Jason Flemyng, Dexter Fletcher och Jason Statham regisserade av "Herr Madonna".
TV

Lock, stock and two smoking barrels

Debutfilmen av Guy Ritchie, för de flesta känd som "Herr Madonna".

Fick enorm uppmärksamhet när den kom, men känns inte fullt lika fräsch när man vet att det verkar vara det enda som finns på regissörens repertoar. Uppföljaren "Snatch" var ju i princip bara en sämre kopia.

Här har han, ungefär, tagit två nypor Quentin Tarantino, en nypa "Trainspotting", ett häftigt soundtrack, ett bildspråk hämtat från reklamfilmen och rört ihop till en historia om Londongangsters som lurar skjortan av varandra.

En förklaring till titeln är nog på sin plats: uttrycket "lock, stock and barrel" betyder rubb och stubb. Titeln är en ordlek, barrel betyder dessutom gevärspipa.

Det är en mycket underhållande film. Regissören nästan svämmar över av berättarglädje. Han fryser bilden, använder snabbspolning och slow-motion, bisarra musiksnuttar och underliga kameravinklar.

Det är kvicka repliker, svart humor, mycket pangpang och även om filmens coolhet känns lite uträknad, så är det hela tiden roligt just för att regissörens kärlek till film märks så tydligt.

Men filmen har också brister. Intrigen - några olika gäng som stjäl pengar, droger och antika gevär från varandra, sedan allt har börjat med ett förlorat pokerparti - känns lite som ett hopkok av Tarantinos "De hänsynslösa", diverse Hongkongfilmer och kioskdeckare.

Största svagheten är det stora antalet rollfigurer. Man får inte sympati för någon särskild, alla är ungefär lika coola. Därför bryr man sig inte om hur historien ska sluta.

En birollsfigur står ut lite grann: den brutale Big Chris, lysande spelad av Vinnie Jones, tidigare ökänd buse på fotbollsplanen. (1998)

TV 4

21.00

Den engelske patienten

Kärleksdrama som vann nio Oscar, bland annat för bästa film. Tiden är andra världskriget, platserna Italien och Nordafrika.

Det är mycket romantik och Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Kristin Scott Thomas, Colin Firth och Naveen Andrews spelar rollfigurer som i vissa fall har ett hemlighetsfullt förflutet.

Filmen är älskad, särskilt av kvinnor, många skällde på mig för att jag inte satte fem plus vid biopremiären" (The English patient, 1994)

TV 1000

21.30

M

Tyske mästerregissören Fritz Langs (1890-1976) egen favorit bland alla filmer han gjorde. Hans första ljudfilm framstår, faktiskt, fortfarande som överraskande modern med bland annat mycket snyggt ljudarbete. Peter Lorre (1904-1964) är kuslig i rollen som barnamördaren som jagas av både polisen och den undre världen i Berlin. (1931)

K-World

21.00

Svindlande höjder

Ännu en filmversion av Emily Brontës (1818-1848) klassiska roman om kärlek och hämnd. Floppade, men hade kanske gått bättre i dag när både Ralph Fiennes och Juliette Binoche blivit stjärnor genom "Den engelske patienten". (Emily Brontë"s Wuthering heights, 1992)

TV 1000

12.00

Hämnarna

Burt Lancasters (1913- 1994) filmdebut och samtidigt ett typexempel på de filmthrillers som brukar kallas för "film noir".

Uttrycket myntades av några franska filmkritiker och användes om en typ av amerikansk film, om den undre världen, som främst gjordes på 1940-talet.

Den här bygger på en novell av Ernest Hemingway (1899-1961). Burt Lancaster spelar Ole "Swede" Anderson som driver en bensinmack i en amerikansk småstad. Tidigt i filmen blir han mördad. I resten av filmen får vi, i återblickar, se vad som var orsaken till mordet. (The Killers, 1946)

TV 3

3.55