Filmtips 18 februari

TV
Fairuza Balk i rollen som den truliga Nancy, en i tjejgänget.

Den onda cirkeln

Amerikansk ungdomsskräckis som blev en stor succé i hemlandet och säkert var förebild för tv-serien "Förhäxad".

Hur många unga tonårstjejer har inte av olika skäl känt sig utstötta, mobbade eller kränkta, inte minst av stöddiga killar? Och hur många har inte drömt om att hämnas?

Trots filmens uppenbara brister är det samtidigt lätt att se vad som attraherade den ungdomliga amerikanska biopubliken och vad de identifierade sig med (förutom soundtracket).

Historien utspelas på Los Angeles-skolan St Benedict"s Academy. Tre tjejer i klassen har hamnat utanför gemenskapen:

Truliga Nancy ( Fairuza Balk) som lever i en white trash-familj med alkoholiserad styvpappa. Mulliga Bonnie ( Neve Campbell) som hånas för sin hudsjukdom. Svarta Rochelle ( Rachel True) som utsätts för rasistiska skämt av klasskamraterna. På fritiden flyr de in i en värld av övernaturliga krafter, trolldom och magi.

När klassen får en ny tjej, Sarah ( Robin Tunney), upptäcker de snabbt att hon besitter de mystiska krafter som krävs för att "häxkvartetten" ska vara fullbordad. Hämndens timme är slagen"

Det är uppfriskande med en film som lite grann tar avstamp i sociala orättvisor och klasskamp. I genren "svart humor" finns här några riktiga pärlor: tjejernas fantasirikedom tycks aldrig ta slut när det gäller elaka hämndaktioner. Samtliga skådespelerskor övertygar också.

Men på slutet blir det mer traditionella skräckeffekter med ormar, kackerlackor, råttor och annat elände som drabbar de inblandade. En symbolik där det nog hade behövts en historieberättare som Stephen King eller en regissör som Tobe Hooper i "Poltergeist"-form, för att skruva filmen ett steg till. (The Craft, 1996)

TV 3

21.00

Gossip

Colin Nutleys film om ett händelserikt dygn bakom kulisserna i film- och teaterbranschen.

Nio kvinnor konkurrerar om samma roll. Männen i deras liv är också i branschen.

En svart historia, som stundtals är mycket rolig, för här frodas cynismen, svartsjukan och avundsjukan.

En sällan skådad stjärnparad framför kameran, där Brasse Brännströms regissör, förälskad i sitt ex ( Marie Richardson), höggravid med någon annan, griper tag mest. (2000)

Canal+ Gul

21.00

Kodnamn: Nikita

USA-versionen av Luc Bessons våldsamma thriller "Nikita" från 1990.

Där var det Anne Parillaud som spelade en fängslad polismördare som hjärntvättas och i stället blir proffsmördare åt regeringen.

Föga trovärdig historia, men den var gjord med sådan energi och fräckt bildspråk att den blev fullständigt oemotståndlig.

Det är sannerligen inte den amerikanska versionen. Mycket action, visst, men allt är kopierat från förlagan, ofta scen-för-scen, ibland till och med klipp-för-klipp.

Det är som att ingen inblandad riktigt haft hjärtat med i det här projektet som aldrig engagerar, aldrig känns särskilt spännande.

Och Bridget Fonda är en mycket blek kopia av sin franska skådespelarkollega i titelrollen. (Point of no return, 1993)

Kanal 5

22.00

Härifrån till evigheten

Klassisk andra världskrigsskildring om soldaternas liv på Hawaii strax före och under japanernas attack mot Pearl Harbor 1941. Bygger på J ames Jones (1921-1977) roman. En suverän ensemble: Burt Lancaster (1913-1994), Frank Sinatra (1915-1998), Montgomery Clift (1920-1966) och Deborah Kerr. Åttafaldigt Oscarsbelönad! (From here to eternity, 1953)

TV 1000

20.00

En djävulsk romans

Kärlekshistoria som löst bygger på samma 1700-talsförlaga som de kända filmerna "Farligt begär" och "Valmont". Här har historien flyttats till nutid och amerikansk ungdoms- och skolmiljö. Fungerar hyggligt, tack vare duktiga skådespelare: Reese Witherspoon, Ryan Phillippe, Sarah Michelle Gellar och Selma Blair. (Cruel intentions, 1999.)

TV 1000

18.00