Filmtips 19 februari

TV
Foto: EURO-INTERNATIONAL FILMS
James Coburn som skrupelfri legoknekt , fulladdad med dynamit, under den mexikanska revolutionen.

En handfull dynamit

Spännande italiensk äventyrsfilm som utspelas under den mexikanska revolutionen.

Rod Steiger spelar en skurk som dras in i den, via sina kontakter med en skrupelfri legoknekt ( James Coburn).

Bra actionscener och ett härligt skruvat soundtrack av Ennio Morricone, men filmen är inte lika nyskapande och originell som de spaghettiwesterns som Sergio Leone (1922- 1989) hade fått sitt genombrott med några år tidigare. Det var i mitten av 1960-talet som tre västernfilmer, inspelade i Spanien, med den då relativt okände Clint Eastwood i huvudrollen, åtminstone tillfälligt blåste liv i en död filmgenre.

Särskilt "Den gode, den onde, den fule" (1967) blev en stor internationell framgång.

Tyvärr blev det inte mycket med Leones karriär efter dessa filmer. Det här blev faktiskt hans näst sista film, sedan dröjde det hela tolv år innan han gjorde "Once upon a time in America" med Robert De Niro och James Woods.

Ett av hans senare projekt var en film om belägringen av Leningrad under andra världskriget, men filmen var så storslagen och dyr att han aldrig lyckades skrapa ihop tillräckligt med pengar. (A Fistful of dynamite/ Duck, you sucker, 1971)

ZTV

21.00

Äventyraren Thomas Crown

Pierce Brosnan som en stenrik gentlemannatjuv som genomför en konstkupp mest för skojs skull. Rene Russo spelar försäkrings-agenten som vill få tillbaka en värdefull tavla. En nyinspelning av thrillern från 1968 med Steve McQueen/ Faye Dunaway i samma roller. Nya filmen har bättre intrig och är betydligt sexigare. (The Thomas Crown affair, 1999)

Canal+ Blå

16.15

Sleepy hollow

Tim Burtons blodiga och våldsamma thriller i 1700-talsmiljö, som bygger på en gammal spökhistoria.

Johnny Depp får i uppdrag att lösa ett fall med en huvudlös ryttare som mördar folk i byn Sleepy Hollow.

Inget märkvärdigt manus, men Burtons snygga iscensättning av historien gör den ändå sevärd.

Och så en bra skådespelar-ensemble, förstås: Christina Ricci, Miranda Richardson, Michael Gambon, Jeffrey Jones och Christopher Walken.

Det här är regissörens näst senaste film.

Efter den här gjorde han en av fjolårets största besvikelser, nyinspelningen av "Apornas planet".

De som gillar Tim Burton ska för övrigt börja titta 40 minuter tidigare på kvällen.

Då visas nämligen först "Vincent" (1982) och sedan "Frankenweenie" (1984), två tidiga kortfilmer som stundtals visar prov på den galna genialitet som präglat vissa av hans berömda långfilmer. (1999)

Canal+ Gul

21.35

Boys don´t cry

Starkt och omskakande drama med verklighetsbakgrund. Hilary Swank Oscarsbelönades för rollen som Teena Brandon, en 20-årig kvinna som egentligen vill vara man, klär ut sig och fullständigt lurar omgivningen. När hon avslöjas, får det fruktansvärda följder... (1999)

Canal+ Blå

18.05

Ed Wood

Johnny Depp som Edward D Wood Jr (1924-1978), "världens sämste filmregissör". Tim Burton skildrar hans trassliga liv med respekt. En rörande och gripande film. Bra skådisar: Patricia Arquette, Sarah Jessica Parker, Martin Landau (Oscarsbelönad), Bill Murray och Vincent D"Onofrio. (1994)

TV 1000 Cinema

15.00