Filmtips 20 februari

TV
Tony Curtis, Marilyn Monroe och Jack Lemmon lockar till många skratt.

I hetaste laget

En av filmhistoriens mest berömda komedier.

Jack Lemmon (1925-2001) och Tony Curtis är två musiker som råkar bli vittne till en gangstermassaker. För att fly undan klär de ut sig till kvinnor och tar jobb i en kvinnoorkester, på väg med tåg till Miami. Ska deras identiteter avslöjas? Ska skurkarna hitta dem?

Och hur ska de hantera den förföriska och charmiga blondin, spelad av Marilyn Monroe (1926- 1962) som de möter på tåget?

En suverän historia, kvick dialog och sensationellt samspel mellan filmens tre stjärnor.

Faktum är att man under en testvisning fick uppleva att publiken skrattade så mycket under en scen att dialogen inte hördes.

Därför tog man om den, med inlagda pauser!

Det är svårt att tänka sig att regissören Billy Wilder egentligen faktiskt varken hade Jack Lemmon eller Marilyn Monroe som första val till de rollerna: han hade föredragit Frank Sinatra (1915-1998) och Mitzi Gaynor.

Fick sex Oscarsnomineringar, men märkligt nog bara en vinst, för bästa kläder.

Filmen blev sedan en framgångsrik musikal, under namnet "Sugar".

I Sverige har den med stor framgång spelats med först Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Lill Lindfors och sedan med Johan Ulveson, Björn Skifs och Regina Lund i huvudrollerna. (Some like it hot, 1959)

ZTV

21.00

Black and white

En lite rörig men hela tiden intressant blandning av thriller (mord, mutor, utpressning) och drama.

Utspelas i New York och handlar om hur vita ungdomar är fascinerade av den svarta hiphop-kulturen.

Med rapartisterna Power och Wu-Tang Clan samt Brooke Shields, Claudia Schiffer, Ben Stiller, Robert Downey Jr, Bijou Phillips, Scott Caan och Mike Tyson - som sig själv. (1999)

TV 1000 Cinema

1.00

Poseidonkatastrofen

Hyfsat spännande äventyrsfilm om en fartygskatastrof.

Lyxkryssaren Poseidon kommer strax efter tolvslaget på nyårsafton i vägen för en tidvattenvåg och kapsejsar. Till skillnad från alla tiders största filmsuccé, "Titanic", bygger den här filmen inte på en verklig händelse - utan på någonting som bara nästan inträffade"

När kryssningsfartyget Queen Mary under andra världskriget var på väg från USA till Europa med amerikanska soldater träffades det av en gigantisk våg.

Hade båten hamnat bara lite mer på slagsida, hade den antagligen rullat runt precis som den här filmens fartyg.

För det är vad som händer. Poseidon hamnar upp och ned och de få överlevande måste ta sig till botten (toppen) på fartyget för att nå räddningen.

Med dagens mått mätt är effekterna bara sådär.

Men duktiga skådespelare som Gene Hackman, Shelley Winters och Ernest Borgnine gör att man, trots lite krystad dialog, engagerar sig i personernas öden. (The Poseidon adventure, 1972)

TV 4

0.15

Rushmore

Udda och lätt bisarr ungdomsfilm. Ovanlig romantik uppstår när en tonårig skolpojke ( Jason Schwartzman), en extrem plugghäst, blir kär i sin lärarinna ( Olivia Williams) - och samtidigt rival med den udda rikemannen Bill Murray. Gott om överraskningar. (1998)

TV 1000 Cinema

17.00

A soldier´s daughter never cries

Verklighetsbaserat drama där Kris Kristofferson spelar författaren James Jones (1921-1977) som skrev "Härifrån till evigheten". Leelee Sobieski är dottern (vars bok filmen bygger på). Det handlar om hennes väg att bli vuxen i skuggan av en machoman. (1998)

TV 1000

17.50