POPstjärnornas krig

TV

Alla vill bli kända och "Popstars" sprider sig över hela världen. Nu utmanar TV 3 med rock ´n´roll-såpan "Wannabe". Välkommen till Stjärnornas krig.

Foto: LASSE ALLARD
Malin Olsson, Johanna Landt, Jenny Bergfoth, Susanna Patoleta och Anna Johnsson lever gott på Popstars-vågen trots kritikernas tveksamma röster.

Fem rätt vanliga tjejer sitter hemma i varsin tv-soffa, zappar mellan ZTV och MTV och drömmer om att bli nya Britney Spears. Eller nåt.

Så kommer Kanal 5 till stan och någon månad senare har samma tjejer ett band ihop. Plötsligt är de tv-stjärnor och innan någon har hunnit fatta vad som händer säljer debutsingeln "Need to know" guld.

Skivbolaget Bonnier jublar, Kanal 5 firar med tårta, tjejerna gråter av lycka och vi därhemma studsar av upphetsning i väntan på nästa avsnitt.

Ja, ungefär så gick det till när Anna, Susanna, Jenny, Malin och Johanna blev Excellence. Nyligen såg du dem i Melodifestivalen och till våren släpper bandet sitt andra album.

Fantastiskt, javisst. Men knappast unikt. Runt om i hela världen ploppar nya Popstars-band upp likt svampar. Fast i stället för Excellence heter de saker som Bandana, Sugar Jones, Eye Q, Bardot och No Angels.

16 länder sänder redan programmet, ytterligare nio har köpt rättigheterna och tv-publiken älskar det.

Och varken deltagarnas falsksång eller sågningarna i pressen tycks rubba skivköparna. När engelska Hear´Say släppte "Pure and simple" såldes 160 000 exemplar på en dag. Det bästa försäljningsresultat någon engelsk grupp har uppnått med en debutsingel.

I somras släppte gruppen en video där de berättar sina livshistorier. Bara en sån sak.

Och här hemma är karusellen igång igen. Låtskrivaren och producenten Herbie har snickrat hits åt pojkband som Backstreet Boys och Five. Just nu arbetar han med att skapa nya Popstars.

- Vi letar efter "entertainers". De behöver inte nödvändigtvis ha världens bästa sångröst. En entertainer är en person som lyckas behålla publikens uppmärksamhet och göra den lycklig lika bra som han eller hon uppträder.

Hur viktigt är utseendet?

- Det beror på. Visst, till viss del" Men det handlar inte om utseende, utan om att kunna underhålla en publik.

Producenten Herbie har själv varit popstjärna en gång i tiden. Nu ska han dressera fem vanliga tjejer och killar till att bli vår nästa stora musikexport, säger han.

- Årets Popstars kommer att bli framgångsrika i hela Europa, inte bara i Sverige. Och då säger jag inte kanske, dom ska bli det. Vi tränar och drillar dem, de ska inte bara uppträda för Sverige, de ska representera Sverige.

- De här kidsen har suttit hemma och kollat på MTV dag efter dag och tänkt "om det ändå vore jag". Och glöm inte, fortsätter han, att alla människor har rätt till sin dröm. Om du vill förverkliga den så är det bara att sätta igång och jobba.

Finns det risker med att sätta ihop ett band på det här viset?

- Naturligtvis. Låtarna kanske inte alls tilltalar publiken, medlemmarna kanske får panik och drar sig ur eller så blir hela produktionen försenad.

Kidsen då? Hur går det när de bränner ut sig efter allt hårt arbete, som Excellence gjorde i somras. Eller när de gråter för att vi i pressen hänger ut deras privatliv?

- Jag såg vad som hände när Excellence brände ut sig och tänker inte låta det ske en gång till, säger Herbie.

Anna Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM