- Det är helt åt helvete

Nyktre alkoholisten Ulf Larsson rasar mot supandet i tv-såporna: Folk fattar inte hur farlig spriten är

1 av 2 | Foto: KANAL 5
ALKOHOLEN FLÖDAR i TV Här intill ser ni scener som blir allt vanligare i våra dokusåpor. Produktionsbolaget bjuder på stora mängder sprit - och deltagarna dricker. "Jag var konstant full i en vecka", säger Robert Andersson (ovan) som medverkade i "Big Brother - stjärnveckan".
TV

Alkoholen flödar i dokusåporna.

Berusade ungdomar har blivit vardagsmat i rutan.

Nu rasar Ulf Larsson, nykter alkoholist, mot supandet i tv.

- Det är helt åt helvete. Man använder alkoholen som ett bränsle för att programmen ska innehålla nånting, säger han.

"Baren", "Big Brother" och "Temptation Island" - tre dokusåpor som tävlar om tv-tittarnas uppmärksamhet med allt mer vågade scener.

Bråk och sex har blivit vardagsmat för de unga tittarna. Och det är ofta när deltagarna har druckit mycket sprit som det hettar till.

Robert Andersson från "Expedition: Robinson", som var med i "Big Brother - stjärnveckan" berättar om hur produktionsbolaget Meter regelbundet försåg deltagarna med alkohol under den veckolånga vistelsen i huset.

"De slängde in två backar öl"

- När de ville att det skulle hända nåt så slängde de in två backar öl. Jag var konstant full i en vecka, det var så jävla tråkigt därinne, säger han.

Han fortsätter:

- Jag spydde och en annan kille var så full att han pissade i en byrålåda.

Supandet i tv väcker heta känslor hos programledaren Ulf Larsson, som själv är nykter alkoholist.

- Jag såg på "Big Brother". Deltagarna drack och pratade om sprit som om det vore läsk, säger han.

- Jag tycker att det är helt åt helvete att produktionsbolagen använder alkoholen som ett bränsle för att programmen ska innehålla nånting.

"Tv-makarna ska ta sitt ansvar"

Ulf Larsson varnar nu för konsekvenserna av att sända fylleslag på bästa sändningstid.

- Alkoholen är så farlig, folk fattar inte hur farlig den är. Speciellt för ungdomar, det kan gå åt helvete för dem.

- Och vilka är det som tittar? Jo, det är ungdomar och därför måste tv-makarna ta sitt ansvar. Om man förhärligar supandet i tv så ger man signalen att det är ok.

"Jag underskattar inte faran"

Men Adam Alsing, producent och programledare för "Big Brother", håller inte med om kritiken.

- Jag vet att Ulf brinner för ämnet. Han vet vad han talar om och jag underskattar verkligen inte faran. Men den del alkohol de får av mig är försvinnande liten.

Varför ger ni deltagarna alkohol överhuvudtaget?

- De vill ju ha det. De köper grejer själva för sin egen budget. Och ibland kan de få det som en slags belöning och jag ser ingen fara i det. Det är mentalt påfrestande i huset och jag tror till och med att det kan vara bra att de får ta en öl då och då. Men, jag poängterar, jag är inte för att de ska vara ständigt fulla. Vi använder inte alkohol för att få deltagarna att göra saker.

"Vi visar båda sidor av myntet"

Ger inte festandet dåliga signaler till de unga tittarna?

- Jag tycker vi ger en god bild av hur alkohol fungerar och visar båda sidorna av myntet. Vi visar inte bara glamouren, utan också att man kan må dåligt och bete sig på ett dumt sätt.

Anna Hansson