Bond spelar i Las Vegas

TV
Action Humor Spänning Budskap Kärlek

Diamantfeber

Underhållande James Bond-film. Sean Connery kom tillbaka till den här, efter det bleka mellanspelet George Lazenby. Komplicerad handling, men det rör sig om rymdforskning och slagsmålen sker mest runt Las Vegas.

Jill St John är Bondbruden Tiffany Case.

Blofeld, som spelats av flera olika skådespelare, görs den här gången av Charles Gray. Det är sista gången Blofeld är med i en Bondfilm.

På grund av rättighetsproblem får varken han eller organisationen Spectre användas, eftersom det är bestämt att det inte var Ian Fleming som hittade på dem.

Sångaren och skådespelaren Sammy Davis Jr var med i en scen i "Diamantfeber", men den klipptes bort.

Sean Connery ville inte göra 007 fler gånger och tackade nej i det längsta. Men när han erbjöds det högsta gage som någonsin getts en skådespelare tog han rollen. Han sägs ha fått 1,25 miljoner dollar plus 12,5 procent av intäkterna.

En förfärlig massa pengar blev det.

Senare tog Roger Moore över rollen och efter honom har Timothy Dalton och Pierce Brosnan varit James Bond.

Den tjugonde filmen, lite beroende på hur man räknar, kommer till jul. (Diamonds are for-ever, 1971)

TV3 21.00

Crooklyn

Den första Spike Lee-filmen som inte kom på bio här. Ändå en fängslande familjeskildring från 1970-talets Brooklyn ur en 10-årig flickas synvinkel. Mycket lek och gräl med storebröder, men också allvarliga problem. Bra berättad, bra musik som alltid i Spike Lees filmer.

Han har skrivit det här manuset med två av sina syskon. Och delvis är det en självbiografisk historia, där mamman är lärare och pappan musiker. De spelas av de utmärkta Alfre Woodard och Delroy Lindo.

I en sekvens följer filmen flickan när hon hälsar på släktingar på landet. En helt annan värld än det bullriga New York.

Spike Lee är född 1957 och slog igenom med "Do the right thing" 1989. Innan dess gjorde han de något sämre "She"s gotta have it" och "School daze".

"Crooklyn" kom alltså direkt på video och det gjorde även hans senare "He got game" och "Get on the bus".

Den senaste Spike Lee-filmen som gick på bio i Sverige var "Summer of Sam" för ett par år sedan. (1994)

Tv3 2.40

I huvudet på John Malkovich

Mycket originell och underhållande komedi om några New York-bor som hittar en port in i skådespelaren John Malkovichs huvud. John Cusack, Cameron Diaz och Catherine Keener är bra och Malkovich driver med sin pretentiösa image. Lysande debut av Spike Jonze. (Being John Malkovich, 1999)

Canal+ Gul 17.40