Spännande och finurligt

TV

Skjut för att döda

Välgjort och våldsamt drama som utspelas på flera plan. Det är en jakt på en mördare, men det är också en skildring av kampen mellan storstad och natur.

Dramat börjar i skogen, där en man på rymmen tar en grupp som gisslan. Guide och ledare är Kirstie Alley och mannen i hennes liv, Tom Berenger, tar upp jakten för att rädda henne. Han är också van vid naturens vedermödor, vilket inte gäller storstadspolisen Sidney Poitier.

Denne får dock revansch när jakten flyttar till en annan planhalva, storstaden Seattle.

En del av spänningen i inledningen bygger på att vi inte vet vem den farlige i turistgruppen är. Spännande och finurlig, även om det blir onödigt våldsamt och utdraget i finalen.

Alley känner vi igen från tv-serien "Skål" och "Titta vi snackar"-filmerna. Poitier har filmat sparsamt på senare år, men var en stor stjärna på 1960-talet efter filmer som "Gissa vem som kommer på middag" och "I nattens hetta". (Shoot to kill, 1988)

TV4 21.00

Jag vet vad du gjorde förra sommaren

Skräckfilmen fick nytt liv för några år sedan. Mycket tack vare "Scream" som både var otäck och drev med reglerna i genren.

Den här har samme manusförfattare, Kevin Williamson, men känns inte alls lika originell. Utan snarare är filmen den sortens typisk skräck som "Scream" skojar med.

Fast med kända unga aktörer. Fyra ungdomar ( Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Philippe och Freddie Prinze Jr) råkar köra på en man en sen sommarnatt. Eftersom de är rattfulla kontaktar de inte polisen utan dumpar kroppen i havet.

Ett år senare får en av tjejerna ett brev med texten: Jag vet vad du gjorde förra sommaren.

Någon vet. Någon vill hämnas.

Hewitt och Gellar springer omkring i den ena urringningen djupare än den andra och ser lite så där lagom skräckslagna ut.

Som brukligt är i sådana här filmer söker de sig naturligtvis alltid också till de mörka platser där en mördare kan tänkas vänta på dem. (I know what you did last summer, 1997)

TV3 21.00

Sånger från andra våningen

Roy Anderssons första film på 25 år är mycket modig och annorlunda. 46 omtumlande scener med utgångspunkt från en man som bränner upp sin affär. En dyster historia, kryddad med svart humor. Liknar inga andra biofilmer. (2000)

Canal+ 1.30