Ljus, tystnad, ångest...

1 av 2 | Foto: SANDREWS
Stellan Skarsgård i huvudrollen som Skagenmålaren Sören Krøyer" och hans motiv på stranden.
TV

Hip, hip, Hurra!

Konstnärskolonin i Skagen i slutet av 1800-talet, skildrad poetiskt på film av Kjell Grede.

Stellan Skarsgård spelar huvudrollen som Sören Krøyer, och i övrigt är rollistan en blandning av svenska, danska och norska skådespelare. Med bland andra Lene Brøndum som Lille, Helge Jordal som Krohg, Stefan Sauk som tonsättaren Hugo Alfvén, Ove Sprøge som Bonatzi och Ghita Nørby som Henny.

Ljuset och bilderna, livsglädjen och kärleken till konsten är behållningen med filmen, som skildrar Krøyers förhållande med den vackra Marie ( Pia Vieth).

Tystnad och ångest mellan de ljusa stunderna och festerna.Vackra bilder som inte gör sig riktigt lika bra i tv som på bioduken.

Även om det handlar om personer som existerade så är det ingen biografi i vanlig mening utan mer ett försök att fånga en stämning och känslor.

"Hip hip hurra!" fick juryns specialpris vid Venedigfestivalen och fotografen Sten Holberg fick pris för bästa foto. Krøyers tavla "Hip hip hurra!" finns på Göteborgs konstmuseum. (1987)

SVT1 14.10

JFK

Starka krafter låg bakom mordet. Lee Harvey Oswald som dömdes kan inte ha varit ensam. Övertygande och fängslande film, även om den fick mycket kritik för faktaslarv.

Hans talesman här är New Orleans-åklagaren Jim Garrison som snubblade över mordintrigen, fint spelad av Kevin Costner. I biroller finns många bra skådespelarinsatser, bland andra Gary Oldman som Oswald, Tommy Lee Jones, Sissy Spacek och Joe Pesci. (1991)

TV1000 20.00

Hjärntvättad

Frank Sinatra har huvudrollen som en officer som krigat i Korea. Han har märkliga mardrömmar och börjar misstänka att en komplott är på gång där hans gamla soldatkamrater ska utnyttjas för mord.

Janet Leigh har en annan stor roll och Angela Lansbury är mycket bra som iskall hustru till en mäktig politiker.

Hyllades när den kom, och i dag ser den snarare profetisk ut med tanke på de politika mord som följde under 1960-talet. På grund av rättighetsbråk mellan Sinatra och filmbolaget visades den inte så mycket, men fick en ny biopremiär 1987 i USA.

Regisserad av John Frankenheimer som gjort intressanta filmer som "7 dagar i maj", "French connection 2" och "Ronin". (The Manchu-rian candidate, 1962)

SVT2 22.40