Människor runt t-banan

TV
Action Humor Spänning Budskap Kärlek

Medan du sov

Underhållande romantisk komedi med Sandra Bullock som råkar tas för fästmö till den medvetslöse Peter Gallagher som hon bara beundrat på avstånd. Men det blir svårt att klämma fram sanningen och intrigen tätnar.

Bullocks rollfigur jobbar som spärrvakt på tunnelbanan i Chicago, på de där spåren som går ovanför gatan, och varje morgon ser hon en vacker man pendla förbi. En dag hamnar han på spåret och hon räddar hans liv.

Medan han ligger i koma, ingen allvarlig skada utan bara en sån man får på film, träffar hon hans anhöriga. Där finns bland andra Peter Boyle som pappan, Jack Warden som den vise och Bill Pullman som Gallaghers bror. Snart blir Pullman och Bullock vänner.

Det kanske inte finns så värst många originella idéer i filmen och man kan snart se vartåt den siktar. Men den har människor det är lätt att tycka om, i synnerhet Sandra Bullock och Bill Pullman i de två centrala rollerna.

Och staden Chicago får också vara så där öppen och trevlig som den är på riktigt. (While you were sleep-ing, 1995)

ZTV 21.00

Maktspel

New York är korruptionens hem på jorden. Åtminstone om man får tro filmer och tv-serier, där New York-poliser och -politiker låter sig säljas i raffinerade konspirationer.

Maffian finns i utkanten också av den här intrigen. Al Pacino spelar den modige och passionerade borgmästaren, en idealist som får folket med sig. Inte minst hans assistent, spelad av John Cusack, som är berättare och egentlig huvudperson i "Maktspel".

Ett våldsamt möte mellan en polis och en knarklangare i filmens inledning blir upptakten till en muthärva där lager efter lager skalas av. Det här är länge en ganska fängslande film. Bra skådespelare ger liv åt birollerna. Men till sist blir det ändå för pratigt och omständligt. När det är uppenbart vart filmen är på väg blir det en lätt tröttande väntan på finalen.

John Cusack är en begåvad man som ofta väljer bra filmer. Senaste åren har vi kunnat se honom i bland andra "High fidelity", "Americas sweethearts" och "Om ödet får bestämma". (City Hall, 1996)

SVT2 0.00

Evigt ung

Snäll romantik med Mel Gibson. Han spelar en pilot som fryses ner på 1930-talet och väcks upp efter 53 år. Då träffar han Jamie Lee Curtis och hennes son. Charmig, men lättviktig. Regisserad av Steve Miner.

Gibson slog igenom i Au- stralien, där han växte upp, och har sedan dess försökt växla mellan actionsuccéer som "Die hard" och mer allvarliga filmer. (Forever young, 1992)

Kanal 5 21.00

En enkel plan

Mycket spännande thriller om girighetens förbannelse. Bröderna Bill Paxton och Billy Bob Thornton hittar väska med pengar. Tipsa polisen eller behålla? Frestelsen sätter i gång händelser. (A Simple plan, 1998)

TV 1000 Cinema 23.00

ARTIKELN HANDLAR OM