Spännande och välspelat

Tusenbröder är en bra serie

TV

Svensk dramaserie i fem avsnitt, SVT 1, måndagar.

Några människors drömmar om ett lite lyxigare liv, förvandlas till en kriminell mardröm.

"Tusenbröder" är en ovanligt välspelad och spännande tv-serie.

blygsamma drömmar Hoffa, Niklas och Hamid är gamla barndomskompisar som dras in i en härva av brott.

Hoffa ( Ola Rapace Norell), Niklas ( Shanti Roney) och Hamid ( Danilo Bejarano) är barndomsvänner från Fruängen i Stockholms södra förorter. Nu är de runt 30-strecket, bor fortfarande kvar och håller på att förverkliga sina ganska blygsamma drömmar om ett Svensson-liv. Radhus, bil, barn, snygg fru. De driver en målerifirma ihop.

Men kombinationen svarta pengar, ett lite för slösaktigt liv och slarv med bokföringen, gör att de hamnar i trubbel. En enda kriminell handling skulle kunna styra upp alltihop. Men snart är trion indragna i en ond spiral av allt grövre brott"

Lars Lundström (manus) och Erik Leijonborg (regi) har hittat både en mycket personlig ton och ett driv i berättelsen som gör det omöjligt att sluta titta.

Det är lite som att smygtitta inne hos grannen i radhuset. Hur de har det, hur de ständigt gör fel val och "fuckar upp" sin tillvaro totalt.

Skådespelarna är fantastiska. Lukas Moodysson "upptäckte" fyra av dem inför sin film "Tillsammans" och både Anja Lundqvist och Lisa Lindgren lyser här minst lika mycket som killarna i sina roller som de trofasta flickvännerna som till sist inser att de har blivit grundlurade.

Jan-Olov Andersson