Vinnaren kan diskas

Fröken Sverige-veteran: Jag är säker på att de inte gillar det här i USA

1 av 2 | Foto: TOMMY MARDELL
"JAG VAR OSÄKER" I går kröntes 19-åriga Malou Hansson till Fröken Sverige 2002. Men momentet med hennes nakna, målade kropp i tv kan diskvalificera henne från Miss Universum. "Jag var osäker på det innan. Men TV 3 lovade att retuschera bilderna så att det inte skulle synas så mycket. De sa att de bara skulle visa korta, snabba sekvenser och det gjorde de", sa Malou Hansson efter tv-sändningen.
TV

Nykorade Fröken Sverige, Malou Hansson, riskerar att diskas till Miss Universum-tävlingen.

TV 3:s grepp med kroppsmålning kan bli hennes fall.

- Det här är väldigt tveksamt, säger Margareta Fant, som arbetat med Fröken Sverige i 15 år.

För första gången testade arrangören ett nytt grepp med den klassiska baddräktsvisningen i Fröken Sverige-galan.

Genom att helt kasta kläderna. I stället målades deras nakna kroppar med färg, så kallad kroppsmålning, vilket kan bli alltför vågat för arrangörerna bakom Miss Universum.

"Det vore inte alls lyckat"

- Här i Sverige är det upp till de svenska arrangörerna att bedöma etiken kring galan. Men om man ska delta i deras tävlingar måste man följa deras regler. Och det vore inte alls lyckat om bilderna på en naken Fröken Sverige skulle visas i USA, säger "Fröken Sverige-mamman" Margareta Fant.

Varför då?

- Jag känner dem där borta och jag är säker på att de inte skulle gilla det. Många av deltagarna i Miss Universum kommer från länder med betydligt strängare regler. Programmet ska ju sändas i massor av länder och man måste vara väldigt försiktig med sånt här, säger Fant.

Att arrangörerna bakom Miss Universum ser allvarligt på nakenheten finns flera exempel på. 1984 förlorade Vanessa Williams sin Miss America-titel sedan en tidning publicerat gamla nakenbilder på henne. Och 1976 blev det stor skandal när tidningen The Sun visade vågade bilder på en av deltagarna.

Kan kroppsmålningen leda till diskvalificering?

- Bilderna behöver ju inte nå dem. Om de inte vet om det så händer ingenting.

Men om de får reda på det?

- Då är det här väldigt tveksamt. De har rätt att stoppa hennes medverkan om de tycker att det är oanständigt.

"Har sarong över baddräkten"

Skulle de kunna visa målade kroppar i Miss Universe?

- Nej, verkligen inte.

Samtidigt som Fröken Sverige-tävlingen i år visade mer kroppar än någonsin, går man på precis motsatt håll i det mer konservativa USA.

- De uppträder fortfarande i baddräkt, men har numera en sarong över för att slippa känna sig så utsatta. De behöver inte längre visa hela figuren och försöker i stället minska nakenheten, säger hon.

TV 3:s programchef Staffan Erfors är nöjd med idén, som från början kom från tidningen Sports Illustrated.

- De inblandade fröknarna tyckte att det var helt okej. Det finns säkert de som har synpunkter på det, men det är deltagarna som ska avgöra om det känns bekvämt. Jag tycker att det blev väldigt smakfullt, säger han.

Björn Solfors

ARTIKELN HANDLAR OM