Filmtips 28 februari

TV
Foto: dimnesion films
Jamie Kennedy, David Arquette, Neve Campbell, Liev Schreiber och Jada Pinkett spelar i Scream 2.

Scream 2

En uppföljare som nästan är lika bra som den första filmen. Wes Craven blåste ju nytt liv i skräckfilmsgenren med "Scream" (1996).

Filmens high school-studenter hade vuxit upp och var väl förtrogna med den förra skräckfilmsvågen i slutet av 1970-talet, av regissörer som John Carpenter, Tobe Hooper och just Wes Craven själv.

En mycket spännande film som samtidigt var en lekfull drift med, och en slags hyllning till, skräckfilmsgenren. Här tog Craven ett steg till.

Det har gått något år sedan den förra filmen. Huvudpersonen Sidney ( Neve Campbell) har börjat på college. Tv-reportern Gale ( Courteney Cox) har skrivit en bestseller om händelserna i förra filmen.

"Scream 2" börjar med att ett par går på bio och ser "Stab", filmversionen av tv-reporterns bok. När filmen är slut, när ljuset i biosalongen tänds, visar det sig att seriemördaren har kommit tillbaka"

Sedan snurrar skräckkarusellen i gång. Alla misstänker alla.

"Scream 2" är kryddad med kul film- och internskämt. Filmnörden Randy ( Jamie Kennedy) leder en diskussion om -- usla uppföljare. Hävdar att de är blodigare och mer våldsamma. Och det är just vad "Scream 2" också är.

Det blir en slags dubbelironi. Filmen kritiserar sig själv innan vi som ser den ens hinner börja fundera på vad vi tycker.

Filmen är lite för lång. Och huvudpersonen Sidney, suveränt spelad av truliga Neve Campbell, hamnar lite i skymundan ibland. Fast de som gillade "Scream" lär knappast bli besvikna. (1997)

ZTV

21.00

Il Postino - Postiljonen

Gripande drama som utspelas i en liten by i 1950-talets Italien.

Handlar om den chilenske poeten och Nobelprisvinnaren Pablo Neruda (1904-1973), spelad av Philippe Noiret, och hur han hjälper sin brevbärare ( Massimo Troisi, 1953-1994) att skriva kärleksbrev till en vacker kvinna ( Maria Grazia Cucinotta).

Troisi startade och genomförde hela filmprojektet trots att han var svårt hjärtsjuk och avled, blott 41 år gammal, dagen efter det att inspelningarna var klara. (Il Postino, 1994)

TV1000

14.10

I huvudet på John Malkovich

Härligt skruvad svart komedi, som inte liknar något annat. Två kontorsråttor ( John Cusack, Catherine Keener) hittar en hemlig gång rakt in i huvudet på John Malkovich.

För att både bli rika, och vara med om spännande äventyr, börjar de sälja utflykter in i den egotrippade skådisens skalle"

Med Cameron Diaz och, förstås, Malkovich som sig själv. Modigt av honom att ställa upp och skoja med sig själv på det sättet. (Being John Malkovich, 1999)

Canal+

13.15

Animal factory

Drama om några människor i ett amerikanskt fängelse. Mer stämningar än någon direkt intrig, men det räcker ändå rätt långt i skådespelaren Steve Buscemis andra film som regissör. Han har verkligen lockat fram det bästa ur Willem Dafoe, Edward Furlong, Mickey Rourke och Tom Arnold. (2000)

TV 1000 Cinema

19.00

Black and white

Lite rörig, intressant blandning av thriller (mord, mutor, utpressning) och drama. Handlar om hur vita New York-ungdomar är fascinerade av den svarta hip hop-kulturen. Med rapartisterna Power och Wu-Tang Clan samt Brooke Shields, Claudia Schiffer, Ben Stiller, Robert Downey Jr, Bijou Phillips och Mike Tyson, som sig själv. (1999)

TV 1000

23.10