Filmtips 1 mars

TV
Foto: walt disney pictures
Sam Huntington spelar tonåringen som kommer till New York direkt från djungeln.

Djungel till djungel

Ännu en film som tappat en hel del när den har "amerikaniserats".

Förlagan - "En indian i stan" (1994) - är fransk. Den handlade om en ung grabb som vuxit upp med sin franska mamma i Amazonas djungler. När hans stressade karriärpappa en dag dyker upp och för första gången får veta att han har en son, lovar pappan i ett svagt ögonblick att ta med grabben till Paris.

Kulturkrocken är förstås oundviklig, när sonen anländer till den franska huvudstaden blott iförd höftskynke och pilbåge.

I USA-versionen åker en stressad börsmäklare ( Tim Allen) till djungeln för att ordna upp lite skilsmässopapper med sin fru ( Lolita Davidovich).

Han lovar förstås också att ta med sig tonårssonen ( Sam Huntington) till New York, där djungelvanorna ställer till åtskilliga problem.

Även den franska filmen hade rätt mycket klichéer, men här kryllar det av dem.

Bäst är Martin Short i en rolig biroll. (Jungle2Jungle, 1997)

TV 4

20.00

48 timmar

Mycket underhållande actionkomedi av Walter Hill.

Filmen blev stilbildande i genren "omaka par"-filmer.

Här spelar Nick Nolte en sliten San Francisco-polis som i jakten på en livsfarlig förbrytare får hjälp av dennes kumpan ( Eddie Murphy) som får följa med honom under 48 timmars permission från fängelset.

Filmen var den då 21-årige Murphys debut. (48 hrs, 1982)

Kanal 5

22.00

Leva och låta dö

Roger Moores första film som agent 007, James Bond.

Han kämpar mot en galning ( Yaphet Kotto) som tänker förstöra livet i USA genom att bombardera medborgarna med gratis knark. Jane Seymour spelar Bond-bruden.

Sean Connery nobbade den då astronomiska summan 5,5 miljoner dollar för att åter spela agent 007. Filmbolaget ville då ha en amerikan som Robert Redford, Paul Newman eller Burt Reynolds i rollen. Men producenten Albert R Broccoli (1909- 1996) insisterade på att det skulle vara en engelsman. (Live and let die, 1973)

TV 3

21.00

The talented Mr Ripley

Mycket välgjord filmversion av Patricia Highsmiths (1921-1995) deckare om Tom Ripley, bedragare, mördare och expert på att lura och imitera folk. Filmen utspelas bland rika människor i Italien och är sanslöst vacker och välspelad. Med Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Philip Seymour Hoffman och Cate Blanchett. (1999)

TV 1000

21.40

Absolut gisslan

Underhållande svart komedi. Judy Davis och Kevin Spacey tas som gisslan av en inbrottstjuv ( Denis Leary) på julafton. När deras släktingar anländer blir det ombytta roller" Regisserad av Ted Demme, som nyligen avled, blott 38 år gammal. (The Ref, 1994)

TV 1000

18.00