Filmtips 2 mars

TV
Foto: Fox searchlight pictures
Sigourney Weaver och Kevin Kline i kyligt småstadesdrama av Ang Lee.

The Ice storm

Ett "American beauty"-liknande drama om några människor i en amerikansk småstad under det politiskt och moraliskt förvirrade 1970-talet.

Bra skådisar: Sigourney Weaver, Kevin Kline, Joan Allen, Christina Ricci, Elijah Wood, Tobey Maguire och Katie Holmes.

Filmen är gjord av Ang Lee, 47-årig filmregissör från Taiwan, som helt obesvärat tycks kunna hoppa mellan såväl kontinenter som filmgenrer.

Han fick först uppmärksamhet på filmfestivaler och bland en lite mindre publik internationellt med två filmer på sitt eget språk i början av 1990-talet, "Bröllopsfesten" och "Mat, dryck, man, kvinna".

Det breda genombrottet kom med flerfaldigt Oscarsvinnande Jane Austen-filmatiseringen "Förnuft och känsla" (1995).

Efter "The Ice storm" har han gjort ytterligare två filmer.

"Ride with the devil" är en västern med popstjärnan Jewel i huvudrollen. "Crouching tiger, hidden dragon" är en Hongkong-action som förnyade genren och gav den en bredare publik. Filmen vann en Oscar som bästa icke engelskspråkiga film.

Regissörens nästa projekt är, lite oväntat, en personlig tolkning av historien om Hulken, "The Hulk".

Medan tv-serien från 1970-talet med Lou Ferrigno har lite töntstämpel ser Ang Lee historien som ett psykologiskt drama... (1997)

TV 4

21.30

Ett perfekt mord

Kärlek, vänsterprassel och mord i eleganta New York-miljöer.

En snyggt gjord thriller, fast med ett lite tamt slut. Bra skådisar: Michael Douglas, Gwyneth Paltrow och "Sagan om ringen"-stjärnan Viggo Mortensen.

Filmen är en nyinspelning av Hitchcock-klassikern "Slå nollan till polisen" från 1954. (A Perfect murder, 1998)

Kanal 5

21.00

Elizabeth

Brittiskt drama om drottning Elizabeth I ( Cate Blanchett).

Hon fick makten i England 1558, blott 25 år gammal, och regerade sedan i 45 år och förvandlade landet till en stormakt.

Konflikter mellan protestanter och katoliker, mordhot från fransmännen, spanjorerna och påven gjorde dock att Elizabeth så småningom slöt sig inom sitt skal mot omvärlden.

Suveränt skådespeleri inte bara av Blanchett, utan även av Joseph Fiennes, Geoffrey Rush, Christopher Eccleston och förre franske fotbollsstjärnan Eric Cantona i en liten men viktig biroll. (1998)

SVT 2

21.15

Carrie

Brian De Palmas suveräna film efter Stephen Kings debutroman. Sissy Spacek (Oscarsnominerad) är suverän som tonårsflickan som mobbas av kamraterna i plugget. Hemma styr och ställer hennes tokreligiösa mamma ( Piper Laurie). På skolbalen får Carrie sin hämnd...Med John Travolta och Amy Irving i tidiga roller. (1976)

ZTV 22.50

Flykten från Alcatraz

Clint Eastwood i spännande thriller med verklighetsbakgrund om fångar som flyr från det mytomspunna fängelset utanför San Francisco. Om fångarna klarade flykten eller ej är okänt. De är spårlöst försvunna sedan dess. (Escape from Alcatraz, 1979)

Kanal 5

23.05

ARTIKELN HANDLAR OM