Filmtips 3 februari

1 av 2 | Foto: morgan creek productions
Gabriel Byrne som advokat och Joanne Whalley-Kilmer som hotad jurymedlem.
TV

Under kniven

Amerikansk thriller om hot mot ett vittne i en rättegång.

En ensamstående mamma ( Joanne Whalley-Kilmer) i New York blir uttagen som jurymedlem i en rättegång. Hon tror på rättssystemet och ställer upp.

Men uppdraget förvandlar snart hennes liv till en mardröm. Att maffiabossen Rusty Pirone ( Armand Assante) är skyldig tycker hon verkar självklart.

Men hans hantlangare har bestämt sig för att utsätta en av juryns medlemmar för press för att få den personen att se till att rättvisa inte skipas.

Och när maffians hantlangare ( William Hurt) siktar in sig på just denna kvinna och i förtäckta ordalag hotar att skada hennes sexårige son blir hon alldeles villrådig.

Skydda sonens och sitt eget liv? Eller stå upp för rättvisan?

Hon vägrar att gå till polisen och bestämmer sig till sist för att utmana skurkarna på egen hand...

Föga trovärdigt, ska man se en mer realistisk film i ämnet är svenska "Noll tolerans" bättre. Som halvspännande verklighetsflykt duger den dock hyfsat.

Bra skådisar även i biroller, som Gabriel Byrne och Kathleen Quinlan. (Trial by jury, 1994)

TV 4

21.00

De 39 stegen

Klassisk spionthriller av Alfred Hitchcock (1899-1980), en av flera filmer i genren som han gjorde strax före andra världskriget och som etablerade honom som en av världens främsta regissörer.

Handlingen är typiskt "hitchcocksk" på det sättet att det handlar om en oskyldig människa ( Robert Donat, 1905-1958) som av en slump blir indragen i stora och livsfarliga affärer - i det här fallet topp-hemlig information kring det brittiska riket.

Historien har filmats 1959 och 1978 med mindre lyckat resultat.

(The 39 steps, 1935)

K-World

21.00

Chocolat

Det var en gång... Lasse Hallströms film har samma ton som en saga, fast för vuxna. Om livets frestelser och rädslan för folk som vågar gå sina egna vägar. Och choklad blir en metafor för många olika saker. Platsen är 1950-talets Frankrike, en liten landsortsstad där katolska kyrkans makt är stor. En ensamstående mamma ( Juliette Binoche) som öppnar chokladbutik upprör många i staden. Med Johnny Depp, Alfred Molina, Judi Dench, Carrie-Anne Moss, Peter Stormare och Lena Olin. (2000)

TV 1000 Cinema

15.00

Rushmore

Udda och lätt bisarr ungdomsfilm. Ovanlig romantik uppstår när en tonårig skolpojke ( Jason Schwartzman), en extrem plugghäst, blir kär i sin lärarinna ( Olivia Williams) - och samtidigt rival med udda rikemannen Bill Murray. Gott om överraskningar. (1998)

TV 1000

18.00

Beck - Enslingen

Spännande svensk thriller. Martin Beck ( Peter Haber) och hans kolleger jobbar med två fall. En mördad ung thailändska, troligen prostituerad, och en rånmördad bonde i skärgården. Och inom polisgruppen bråkar Gunvald Larsson ( Mikael Persbrandt) och nya Alice ( Malin Birgersson) hela tiden, men måste till sist försöka hjälpas åt. (2002)

Canal+ Gul

13.50