Filmtips 4 mars

TV
Foto: SANDREWS
Ulf Palme som betjänten Jean och Anita Björk som fröken Julie i Strindbergs köns- och klasskampsdrama.

Fröken Julie

August Strindbergs (1849-1912) pjäs i en klassisk filmversion av Alf Sjöberg (1903-1980).

Pjäsens handling känner väl de flesta till, det handlar om den omöjliga kärleken mellan den grevliga fröken och hennes enkle betjänt.

Filmen hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes, där den så småningom delade förstapriset med Vittorio De Sicas "Miraklet i Milano".

Enligt uppgift skilde det dessutom bara en juryröst från att Anita Björk skulle ha vunnit skådespelarpriset, som nu gick till Bette Davis (1908-1989) för "Allt om Eva".

Priset i Cannes gjorde att filmen visades runt om i världen och den räknas fortfarande som en milstolpe i den svenska filmhistorien.

Alf Sjöberg hade satt upp Strindbergs köns- och klasskampshistoria på Dramaten två år tidigare i en uppmärksammad föreställning med Inga Tidblad (1901-1975) i huvudrollen och, precis som senare i filmen, Ulf Palme (1920-1993) som betjänten Jean.

Strindbergs pjäs har filmats för tv och film ett tiotal gånger, senast 1999 av "Farväl Las Vegas"-regissören Mike Figgis med Saffron Burrows och Peter Mullan i huvudrollerna. (1951)

SVT 1

14.30

Vingar av glas

Reza Baghers film om en invandrarflicka ( Sara Sommerfeld) och hennes kärlekshistoria med en svensk kille ( Alexander Skarsgård) är full av energi, charm, humor och ett socialt patos. Sällan har kulturkrocken mellan svenskar och invandrare skildrats så bra. Said Oveissi, Aminah Al Fakir och Rafael Edholm glänser i färgstarka biroller. (2000)

TV 1000

15.30

U-571

När Wolfgang Peterson gjorde "Ubåten" (1981) höjde han ribban för ubåtsfilmer rejält. Det här är en hyfsat underhållande film i genren. Utspelas under andra världskriget.

Bill Paxton, Matthew Mc-Conaughey och Harvey Keitel leder en besättning som fått i uppdrag att borda en tysk ubåt, stjäla en topphemlig maskin och sänka båten med besättning. (2000)

Canal+ Gul

21.00

Kärlek kallare än döden

Första långfilmen av den tyske regissören Rainer Werner Fassbinder (1945- 1982).

Hade premiär på Berlins filmfestival och det vore synd att säga att han tog publiken med storm. Mottagandet var snarare ljummet, på gränsen till kallsinnigt.

Så var också den här thrillern - om två bank

rånare (Fassbinder, Ulli Lommel)

och flickvännen ( Hanna Schygulla) som de delar på - gjord under mycket knappa omständigheter. Svartvitt foto, halvtaskigt ljud. Budgeten medgav inte många omtagningar.

Här finns ändå stundtals en intensitet och en nerv framför kameran som inte självklart andra regissörer alltid lockar fram hos sina aktörer.

Och resten av SVT:s Fassbinderserie består av hans mer kända filmer. (Liebe ist kälter als der Tod, 1969)

SVt 2

22.55

Ett litet mirakel - Simon Birch

Sentimental, gripande historia som bygger på John Irvings roman "En bön för Owen Meaney". Handlar om en mycket annorlunda tolvårig grabb. Med Ian Michael Smith, Joseph Mazello, Ashley Judd, Oliver Platt och David Strathairn. (Simon Birch, 1998)

TV 1000 Cinema

15.00