Filmtips 6 mars

TV
Foto: akira kurosawa usa
Den japanske mästerregissören Kurosawa gjorde teckningar inför inspelningen.

Akira Kurosawas drömmar

Episodfilm av den japanske mästerregissören (1910-1998).

Han har någon gång sagt att alla människor är genier när de drömmer. Här har han filmat åtta av sina drömmar. Några är storslagna, andra är - det ska erkännas - rätt tråkiga.

Till ett avsnitt om konstnären Vincent van Gogh valde han att låta regissörskollegan Martin Scorsese spela huvudrollen.

Men så hade också Kurosawa, åtminstone mot slutet av sin karriär, fler vänner i Hollywood än i hemlandet. Där var faktiskt hans generationskamrater Kenji Mizoguchi och Yasujiro Ozu högre aktade.

De sista filmerna kunde han enbart finansiera tack vare rika och inflytelserika vänner i väst.

- Det tog mig tio år att skrapa ihop pengar till "Ran" (1985, Oscarsbelönad). Och manuskriptet till "Drömmar" förstod sig ingen på i Japan.

- Det var Steven Spielberg som hjälpte mig att få fart på det här projektet, berättade han när vi träffades vid filmens världspremiär i Cannes.

Mötet med honom glömmer jag förstås aldrig.

Särskilt inte som han avslutade med att räcka över tio signerade bilder av de teckningar han hade gjort inför inspelningen. Han hade låtit trycka upp dem i ett fåtal exemplar, att dela ut till de journalister han skulle träffa under filmfestivalen.

- Tyckte du om filmen, kanske det kan vara ett kul minne, sa Kurosawa blygsamt. (Akira Kurosawa"s dreams, 1990)

SVT 1

14.05

Flammande vildmark

Mycket bra västernäventyr av genrens mest stilbildande regissör, John Ford (1895- 1973). Filmen räknas inte riktigt till hans klassiker, men är nästan lika bra.

Henry Fonda (1905- 1982) och Claudette Colbert (1903-1996) är det nygifta paret som får sitt hus nedbränt av indianerna i 1770-talets USA. De får en fristad hos en granne, men" när kommer indianerna tillbaka? (Drums along the Mohawk, 1939)

TV 4

0.10

Sånger från andra våningen

Roy Anderssons come back efter 25 år är en mycket modig och annorlunda film. 46 omtumlande scener med utgångspunkt från en man som bränner upp sin affär. Dyster historia, kryddad med svart humor, där Anderssons civilisationskritik är skoningslös. Juryns pris vid Cannesfestivalen 2000, fem Guldbaggar i fjol. (2000)

Canal+ Gul

21.25

When Saturday comes

Brittiskt drama om arbetargrabben som drömmer om en fotbollskarriär.

Jimmy Muir ( Sean Bean) har talang nog för att göra fotbollskarriär. För honom skulle det vara ett sätt att komma bort från sin trista och förutsägbara tillvaro, från jobbet på ett bryggeri.

Fast en fördel med just det jobbet, är förstås att man kan dricka precis hur mycket öl som helst"

Den inre konflikten hos honom - att sköta sig och kanske ha chansen till en fotbollskarriär eller att fortsätta leva livets glada dagar - ställs på sin spets när han får chansen att provspela för stadens proffslag.

En välspelad, fast också ganska förutsägbar, historia. Sean Bean, känd från James Bond-filmen "GoldenEye" och thrillern "Ronin", är bra som den sympatiske slarvern. Emily Lloyd är kvinnan som försöker stå ut med honom. (1995)

SVT 1

21.30

I skottlinjen

Spännande thriller av Wolfgang Petersen med Clint Eastwood som livvakt till USA:s president. John Malkovich är skrämmande som psykopat som planerar ett attentat mot presidenten. Rene Russo spelar en kvinnlig livvakt. (In the line of fire, 1993)

TV 1000 Cinema

22.50