"Jag är gravt förälskad i trä"

SERIE "Äntligen hemma" Tisdag TV 4 20.00

1 av 2 | Foto: LINA OLSSON
I sin bastu byggd av gamla spegeldörrar vid strandkanten trivs Martin Timell. Men bäst gillar han ändå de tidiga morgnar när han ensam vittjar näten på bryggan, "för då är det bara jag, en halvdöd gös och sjön". Och, nej, korgstolarna har han faktiskt inte gjort själv.
TV

Jomenvisst. Martin Timell, 44, trivs med snickrandet i succén "Äntligen hemma" och har inte tröttnat. Men ibland är det motlut, som för de flesta. Och då åker han hem" och gör samma jobb!

- Jag vet. Det är inte klokt. Men det är skönt att få bygga nånting till sig själv för en gångs skull, säger en skrattande Martin Timell.

Har grunnat på en sak, Martin. Exakt hur många blåsvarta tummar har åren med "Äntligen hemma" kostat dig?

- Inte en enda. Inte en enda blånagel. Nej.

Ganska imponerande.

- Ja. Eller så slår jag för fegt (skratt)"

Hur kommer det sig att du halkade in på det här med snickrande?

- Jag hade byggfirma i fem år innan jag började på tv, så dom tyckte att det föll sig naturligt. Men det tog ett väldigt tag innan folk förstod att jag kunde en del.

- Fortfarande är en av dom vanligaste frågorna jag får "gör du allt själv?". Och" det gör jag. Vi är bara tre stycken på en inspelning: jag, en producent och en fotograf.

Någon snickarutbildning eller så i botten?

- Inte ett dugg. Men jag har ändå världens bästa snickarutbildning eftersom jag hade en byggfirma med en massa anställda och jag gick runt med dom och lärde mig alltihop.

Ditt förhållande till trä?

- Alltså, jag är gravt förälskad i trä, allt som har med trä att göra. Det är världens bästa material, billigast, vackrast och mest bearbetningsbart. Och icke allergiframkallande, vilket man måste ta hänsyn till numera.

"Äntligen hemma" drog igång i april 1997. Trodde du att det skulle gå så grymt bra som det har gjort?

- Nejnejnej. Vi trodde det skulle bli en liten trevlig historia som skulle gå sex gånger per termin i ett år. Nu kör vi väl fjorton gånger per termin plus fem sex repriser, alltså runt trettiofem program per år. På sjätte året. Vi tycker att det är enastående roligt.

Ni har slagit rekord också, sa du?

- Tittarsiffrorna har ökat för varje år och jag tror vi ligger på ett snitt nu på 1,4-1,5 miljoner varje tisdag.

Vad beror succén på?

- Jag är övertygad om att vi svenskar längtar efter torp. Vi ska ha alla bekvämligheter vi kan ha, men gärna ett utedass. Och vi vill se resultat av det vi gör. Det dräller av möten, e-post, långsiktiga planeringar" men här får man ett konkret bevis på att man har gjort nånting, kan nånting. Det tror jag folk mår väldigt bra av. Det är en sorts terapi.

Hemmafixandet sitter djupt i den svenska folksjälen?

- Ja. Det gör det. Väldigt djupt.

Du får många anbud själv om att komma hem till folk och jobba?

- Ja. Dagligen kommer folk fram och vill ha hjälp, framför allt på mässor. Det är allt från bygga hus till "jag behöver bara ett litet garage" och "vi skulle vilja ha en ny trappa". Och så en hel del som bara frågar om råd. Då är det väldigt kul att kunna hjälpa till.

Inte funderat på att öppna byggfirma igen?

- Inte en sekund (skratt)"

I början hackade andra proffs på att du gjorde fel. Hela tiden.

- Det var bara det att vi hade kollat upp varenda grej och det var ju inte fel. Men jag blev ett hot" innan dom upptäckte att jag skapade jobb i stället för att ta jobben ifrån dom.

- På byggen är det så att den som kommer in sist har alltid rätt. Och den som kommer efter nån annan klagar alltid. Men nu är det faktiskt till 99 procent beröm.

Du fick också nån sorts erkännande när du i augusti förra året fick Träpriset 2001 av Stiftelsen Träenigheten.

- Ja. Jag är fortfarande väldigt stolt över att jag har bidragit till att öka försäljningen av trävaror i Sverige. Jag var ute och tittade på ett golv i går och då sa han att "sen du la in det där golvet har det blivit skåprent. Det går inte att få tag i just nu".

Den så kallade Timell-effekten"

- " som lär ha påverkat kursen på Clas Ohlson. Det tycker jag är skojigt.

Tröttnar du aldrig?

- Jo, visst gör jag det. Alla tröttnar på alla jobb. Men jag har det så bra och så roligt att jag tycker det är lite förmätet att klaga på att man är trött på jobbet.

Men när du nångång är trött på jobbet åker du hem" och gör samma jobb!

- (skratt)" Jag vet. Det är inte klokt. Men det är skönt att få bygga nånting till sig själv för en gångs skull.

- Jag älskar att förverkliga det min fru tycker att vi ska göra. Det är skojigt. För då gör man det här tillsammans.

Projekt på gång?

- Lägga golv på landet. Slipa golv i lägenheten. Just nu har vi byggt om köket. Verandan ska byggas ut. Men jag behöver bara gjuta en plint till. Bryggan ska renoveras också"

- Men jag kan också med stor glädje slänga mig över hängmattan på sommaren. Det första vi gör när semestern börjar är att åka in till en bokhandel i Vaxholm och köpa böcker. Så jag kan faktiskt sitta på trappan, dricka pilsner och ta det jättelugnt"

Namn: Martin Timell.

Ålder: 44 år (född 13/11 1957).

Yrke: Programledare i tv.

Familj: Hustrun Catharina, 38, sönerna Fredrik, 13, och Mathias, 14.

Bor: Lägenhet i Stockholm, fritidskåk norr om Vaxholm.

Inkomst: Runt 700 000 brukar det bli. Beror på vad revisorn säger.

Aktuell: Ständigt som sågande och spikande hemmafixare i TV 4:s "Äntligen hemma". Två program återstår i vår. Med start torsdag 30 maj sänds fem "Äntligen hemma sommarspecial" med bland annat Martin Timell-highlights. I mitten av september startar "Äntligen hemma" höstsäsongen, 12 program plus ett timslångt julprogram.

Så görs äntligen hemma:

En redaktör och inslagsproducenterna (och ibland Martin Timell själv) spånar fram idéer. Om Martin tycker att idéerna är roliga - "vilket jag till 99 procent tycker" - läggs de ut på nätet med frågan "vem vill ha hjälp med detta?".

- Då svarar en hiskelig massa människor att "det vill vi". Någon åker ut och tittar på stället, det måste vara bra, lagom stort" Sedan åker producenten, fotografen och jag ut och gör detta. Och det tar i allmänhet två dagar, säger Martin Timell.

- Så kommer vi hem med kanske två timmar film, lämnar banden till en redigerare och så ska inslaget redigeras ner till nånstans mellan nio och en halv och elva minuter. Och detta ska göras begripligt, underhållande och lustfyllt.

I höst blir det större projekt

Tisdag 21 maj sänds det fjortonde och sista "Äntligen hemma" våren 2002. Men" hav tröst.

Torsdag 30 maj TV 4 20.00 sänds "Äntligen hemmas" första av fem sommarspecialer, där vi bland annat får återse Martin Timell när han byter vindskivor, bygger en brygga, bygger upp en stenmur i trädgården, renoverar ett tak och bygger en badtunna.

I mitten av september är "Äntligen hemma" tillbaka i TV 4 med det första av höstens tolv program. Nytt då är bland annat att Martin Timell ska ta sig an lite större byggprojekt över flera program, som att bygga ett garage och renovera ett badrum.

Till jul sänder TV 4 också ett en timme långt "Äntligen hemma julspecial".

Bengt Hörnemark