Manus: Damon & Affleck

Will Hunting

TV

Underhållande och gripande drama om Will Hunting, arbetargrabb och mattegeni (Matt Damon) från Boston.

Han är ung, arg och överintelligent, fast det sistnämnda har han själv inget riktigt grepp på. Han är ganska nöjd med sin bekymmerslösa tillvaro. Med att dricka pilsner med kompisarna, särskilt Chuckie (Ben Affleck).

Så småningom hamnar han i trubbel med rättvisan.

Ungefär samtidigt har en matematiklärare (Stellan Skarsgård) upptäckt unge Will Huntings begåvning för att lösa matematiska problem.

Han ser till så att han i stället för fängelse döms till att plugga matematik och ha djupa samtal med en psykolog (Robin Williams).

Allt detta ska, förhoppningsvis, leda till att Will Hunting får någon ordning på sitt liv?

För det Oscarsbelönade manuskriptet svarar filmens två stjärnor Matt Damon och Ben Affleck.

De såg det som den enda chansen att få några vettiga roller själva.

Och tricket lyckades, efter filmens framgångar blev båda stora stjärnor.

Kultfakta: Will Hunt-ings flickvän i filmen heter Skylar. Det var också namnet på Matt Damons riktiga flickvän innan inspelningen startade.

Förhållandet tog dock slut och Matt blev i stället ihop med filmens Skylar, Minnie Driver – medan Skylar, numera läkare, gifte sig med Metallica-trummisen Lars Ulrich. (Good Will Hunting, 1997)

SVT 1 21.00

Cape fear

Martin Scorseses spännande nyinspelning av ”Farlig främling” (1962) som visas direkt efteråt i samma kanal.

Robert De Niro spelar galningen som terroriserar en advokat (Nick Nolte), hans fru och dotter (Jessica Lange, Juliette Lewis), som hämnd för att han tvingats sitta av ett långt fängelsestraff.

Vållade censurstrid i Sverige, först efter brevväxling med Scorsese själv tillät Statens biografbyrå oss att se scenen där De Niro tar sig en tugga ur Illeana Douglas ansikte! (1991)

TV 3 21.40

Farlig främling

Spännande hämnddrama, nu mer känt genom Martin Scorseses nyinspelning ”Cape fear” (1991) som visas tidigare under kvällen i samma kanal. Originalfilmen är lika spännande, men lite mindre våldsam, med Robert Mitchum (1917–1997) och Gregory Peck i huvudrollerna. (Cape fear, 1962)

TV 3 0.25

Fresh

Stark debut av Boaz Yakin om en svart 12-årig grabb (Sean Nelson) som skolkar för att vara springpojke åt en knarklangare (Giancarlo Esposito). Med Samuel L Jackson som hans far och unga fyndet N Bushe Wright som hans syster.

Filmen är prisbelönad vid åtskilliga festivaler, bland annat i Sundance. (1994)

TV 4 23.15