Läckrare och häftigare

Stjärnornas krig – Rymdimperiet slår tillbaka

TV

Fortsättningen till ”Stjärnornas krig”. Det här är den uppiffade versionen av rymdsagan som hade biopremiär 1997, 17 år efter originalfilmen.

Här finns nya bilder på snömonstret Wampa i grottan med Luke Skywalker (Mark Hamill), utbyggda scener från slaget på isplaneten Hoth och nya vyer av Cloud City.

Som helhet är det läckrare och häftigare.

Av många anses just den här filmen som den hittills bästa i serien. Den både utvecklar huvudpersonernas karaktärer och har väldigt bra, och Oscarsbelönade, specialeffekter.

Intrigen innehåller bland annat en spirande romans mellan Han Solo (Harrison Ford) och prinsessan Leia (Carrie Fisher) och Luke Skywalkers utbildning i Kosmos mysterier, med den mystiske Yoda som lärare.

Men det bör påpekas att för att ha utbyte av filmen bör man ha sett ”Stjärnornas krig”. För det här är verkligen en fortsättning, en fördjupning, som dessutom inte har något riktigt slut. Historien rullar vidare i ”Jedins återkomst”, som visas lördagen den 18 maj. (Star wars: Episode V – The Empire strikes back, 1980/1997)

TV 4 21.00

The Straight story

Mycket annorlunda David Lynch-film. Inget våld, inget sex, utan en rolig, varm och gripande roadmovie om en 73-årig man (Richard Farnsworth, 1920–2000) som färdas genom halva USA på sin motorgräsklippare för att hinna träffa sin sjuke bror (Harry Dean Stanton) innan det är för sent. (1999)

TV 1000 14.00

Hi-Lo country

En slags modern västernfilm som utspelas på den amerikanska prärien strax efter andra världskriget.

Woody Harrelson och Billy Crudup är två cowboys som behärskar allt – utom sina känslor för det motsatta könet. Patricia Arquette och Penélope Cruz spelar kvinnorna som sätter männens vänskap på prov.

Bygger på en roman som Sam Peckinpah (1925–1984) förgäves kämpade för att filma fram till sin död. Nu är det Stephen Frears som har regisserat. (The Hi-Lo count-ry, 1998)

SVT 2 21.15

Tre amigos

Underhållande komedi om tre stumfilmshjältar – Steve Martin, Chevy Chase och Martin Short – som hamnar i ett banditkrig i en mexikansk by, där invånarna förväntar sig att de även ska vara hjältar på riktigt. Kultfakta: Alfonso Arau som spelar skurkrollen var med i Sam Peckinpah- filmen ”Det vilda gänget” som utspelades i en liknande miljö. (Three amigos!, 1986)

Kanal 5 19.05