Svarta, militära affärer

Nionde kompaniet

TV

Colin Nutleys första långfilm, en komedi om svarta affärer.

Handlar om några driftiga unga grabbar som gör lumpen i en svensk småstad och som slår sig ihop med folk ur lokalbefolkningen och gör lysande affärer genom att utnyttja militärens resurser.

Colin Nutley har tidigare berättat om bakgrunden till filmen:

– Det var flera saker som låg bakom filmen. När jag först kom till Sverige förvånades jag över att detta neutrala land lade ned så enormt mycket pengar på att ha en armé. Sedan var det detta med ”svarta pengar”, ett uttryck jag inte hade hört tidigare. Och i Västergötland träffade jag bönder som klagar som bönder överallt gör att de inga pengar har. Men de åkte omkring i Mercedes och BMW.

Regissören hade tidigare gjort två uppmärksammade och populära tv-serier, ”Annika” (1983) och ”Femte generationen” (1985) samt en prisad dokumentärfilm om byn Liared i Västergötland, ”Där rosorna aldrig dör”.

Många bra skådespelare framför kameran, några av dem fick en första skjuts mot berömmelse via just den här filmen:

Tomas Fryk, Thomas Hanzon, Jan Mybrand, Harald Hamrell, Krister Henriksson, Carl Kjellgren, Marika Lindström, Peter Haber, Lennart Hjulström och Gunilla Nyroos. (1987)

TV 4 21.00

Triumfens ögonblick

Fyrfaldig Oscarsvinnare som tog världen med storm för drygt 20 år sedan. Brittisk film med verklighetsbakgrund om en skotsk missionär (Ben Cross) och en judisk student i Cambridge (Ian Charleson) som mot alla odds slog sig fram i idrottsvärlden och blev olympisk mästare 1924. Välgjord hjältesaga, om än något överskattad. (Chariots of fire, 1981)

Canal+ Blå 12.00

Kina-syndromet

Mycket spännande politisk thriller om ett haveri på ett kärnkraftverk.

En tv-reporter (Jane Fonda) och hennes fotograf (Michael Douglas, även filmens producent) ska göra ett reportage på ett kärnkraftverk i Kalifornien.

Just när de är där händer det en olycka.

Jack Lemmon (1925–2001) spelar den hårt pressade chefen som gör sitt bästa för att dölja hur stor katastrofen kan vara.

Filmen fick enorm uppmärksamhet då en liknande olycka hände på riktigt i Harrisburg, USA, strax före filmens premiär. (The China syn- drome, 1979)

TV 3 23.55