Klassiker med kultrykte

Little shop of horrors

TV

Klassisk B-film med kult-rykte.

En svart komedi om en ung man, Seymour (Jonathan Haze) i en blomsteraffär. Där har han bland annat en köttätande växt som bara växer och växer, till sist tvingas Seymour att mata den med människolik...

Producenten/regissören Roger Corman hade övergivna kulisser i en studio, lät en manusförfattare jobba i en vecka och spelade sedan in filmen på – två dygn!

En 23-årig Jack Nicholson har en kul biroll, som masochistisk patient hos en tandläkare.

Historien fick nytt liv när den först blev off-Broadwaymusikal tidigt på 1980-talet, sedan även filmmusikal 1986 med Rick Moranis.

Här i Sverige är den mest kända scenversionen från Chinateatern i Stockholm, med Björn Kjellman i huvudrollen. (1960)

SVT 1 14.45

Felicias resa

Originell blandning av drama och thriller av Atom Egoyan. En ung tjej (då 19-åriga fyndet Elaine Cassidy) reser från Irland till den engelska industristaden Birmingham på jakt efter pojkvännen (Peter McDonald), som bara övergav henne. Där lär hon känna Hilditch (Bob Hoskins), en medelålders man som döljer något hemskt bakom den vänliga fasaden. (Felicia’s journey, 1999)

TV 1000 Cinema 11.00

Grace Quigley

Ojämn svart komedi med Katharine Hepburn och Nick Nolte.

Hon spelar en cynisk änka som hyr honom, en proffsmördare, att utföra ett antal ”barmhärtighetsmord” på först hennes åldrande vänner, sedan på henne själv. Men annat kommer emellan. Det uppstår en märklig vänskap mellan dem. Hon blir som den mor han aldrig har haft?

Inspelningen var inte helt problemfri, Nick Nolte har erkänt att det var under denna period han söp som allra mest i sitt liv. Katharine Hepburn lär en morgon bekymrat ha frågat en bakfull Nolte om det fanns någon rännsten i staden (New York) som han fortfarande inte hade vaknat upp i.

Filmen hade ursprungligen premiär på Cannes- festivalen i en betydligt längre version.

Originalversionen hade dessutom ett betydligt svartare slut. (1984)

TV 4 0.10