...språket är problemet

TV

Hamsun

Bilder och ansikten. Det är styrkan med Jan Troells film om författaren Knut Hamsun, den norske Nobelpristagaren och antidemokraten som öppet stödde nazisterna och tyskarnas ockupation av Norge. Han dömdes som landsförrädare efter andra världskriget.

Max von Sydow är den gamle författaren. Filmen följer åren 1936-1952, från ett inledande häftigt gräl med hustrun som aktivt deltog i tyskvänligheten. Filmen ursäktar inte Hamsun, skildrar både honom och fru Marie som splittrade personligheter.

Hamsun talade inte tyska. Filmmakarna borde bekymrat sig mer över att han inte kan norska.

Språket är filmens problem för mig. Orden betyder mycket i det här dramat. Språket är Hamsuns styrka, det talas hela tiden om hans makt över orden.

Men han talar svenska.

Och Ghita Nørby, som spelar lika norska hustrun, pratar danska. Resten är på norska, som den utmärkte Sverre Anker Ousdal som lokale naziledaren Quisling.

En av filmens förklaringar till Hamsuns tragedi är hans tilltagande dövhet. Han förstod inte omvärlden. Och vår hörsel får "Hamsun" att låta fel. Annars ett fängslande drama som försiktigt rör sig kring svåra sår. (1996)

SVT 2 21.15

Jedins återkomst

George Lucas sätter punkt för sin "Stjärnornas krig"-saga. Knyter ihop trådarna, reder ut släktbanden och ger världen de onödigt gulliga ewokerna.

I den nya versionen gör den också reklam för de kommande filmerna. I finalscenen får vi en glimt av staden Coruscant, som spelar en större roll i "Episod 1: Det mörka hotet" och "Episod II: Klonerna anfaller". George Lucas är duktig på marknadsföring.

Annars är förändringarna få i "Jedins återkomst" jämfört med den första bio-versionen. Det finns nya varelser vid festandet i Jabbas palats, och man får se lite mer av Sarlacc, monstret i hålet i marken som de ska slänga ner hjältarna till. Underhållande, med specialeffekter, lite kärlek, lite psykologi och en uppgörelse mellan gott och ont.

"Stjärnornas krig" började som en lättsam hyllning till gamla tiders matinéfilmer, men har växt till ett alldeles eget fenomen. (Return of the Jedi, 1983)

TV 4 21.00

På nåd och onåd

Robert Duvall i en av sina bästa roller. Han spelar en före detta countrystjärna i Texas med alkoholproblem som försöker göra comeback. Duvall sjunger dessutom själv och det finns en skiva med filmens fina musik.

Ellen Barkin spelar hans dotter och Betty Buckley är också bra som exhustrun. Wilford Brimley är manager och Tess Harper spelar en ny kvinna som han träffar.

Lågmält och väl berättat av Bruce Beresford, manuset är av pjäsförfattaren Horton Foote. (Tender mercies, 1983)

TV 4 23.45