Mörkt drama blir till satir

TV
Foto: MIRAMAX FILMS
Laura Dern i rollen som den knarkande mamman som både "adopteras" och "räddas".

Citizen Ruth

Laura Dern är mycket bra som knarkande Ruth, oplanerat gravid än en gång. Hon blir slagpåse i debatt mellan abortmotståndare och feminister. Burt Reynolds är rolig i en biroll.

Hon spelar en trasig kvinna som fått fyra barn som adopterats bort eller har tagits om hand av myndigheterna. För Ruth är ett "hopplöst" fall: ganska korkad, faktiskt, och hon knarkar, krökar och sniffar lim och går till sängs med första bästa karl som kan erbjuda rum för natten.

Hon blir gravid, grips av polisen när hon sover ruset av sig utomhus och får ett val av stadens domare: gör abort, så får du ett lindrigare straff.

Då börjar huggsexan om Ruth.

Och filmen förvandlas från mörkt drama till satir. En religiös familj som jobbar för antiabortorganisationen Baby Savers "adopterar" Ruth. Hon tjänar deras syften, de får publicitet. Lite senare "räddas" hon av två lesbiska kvinnor som jobbar för fri abort. Och för att också få publicitet"

Alltihop urartar till en mediecirkus. Vad "medborgaren Ruth" (filmens titel) själv tycker, hennes känslor inför ett eventuellt barn till, ger de båda grupperna blanka fan i.

"Citizen Ruth" är en suverän satir om en människa ingen bryr sig om och om hur två fanatiska grupper kommer på att de kan utnyttja henne för sina egna syftens skull. (1996)

SVT 1 0.10

Once upon a time in America

Storslagen, spännande och rå gangsterfilm av Sergio Leone. Följer ett par vänner från barndom till brottssyndikat. Med James Woods och Robert De Niro i huvudrollerna. En del brutala scener. (1984)

TV 1000 1.20

Triumfens ögonblick

Välgjort och spännande om britter och kampen för löparmedaljer vid olympiska spelen i Paris 1924. Vangels musik är en av de minnesvärda sakerna med den här känslostarka berättelsen. (Chariots of fire, 1981) Canal+ 14.20

ARTIKELN HANDLAR OM