Så blir nya Robinson

Nu blir det kamp mellan killarna och tjejerna

de ska basa över lagen Tjejerna mot killarna - det är årets största nyhet i "Expedition: Robinson". Lag syd består av sju män - och den kvinnliga lagledaren Camilla Karlsson (på bilden).
TV

RAWA, MALAYSIA. Tjejerna mot killarna.

Det blir SVT:s nya upplägg när inspelningarna av "Expedition: Robinson" 2002 nu drar i gång.

Här är tävlingens alla nyheter.

de ska basa över lagen Lag nord består följaktligen bara av tjejer - och så Charles Murelius, ovan, som är lagledare. En annan nyhet är att deltagarna får ta med sig fem kilo valfri packning till ön. I går anlände killarna och i dag ansluter tjejgruppen.

Årets upplaga av "Expedition: Robinson" kan bli en

rejäl lektion i manligt och kvinnligt.

Åtminstone till en början.

Nytt för i år är nämligen att de två lagen är indelade efter kön.

Lag nord består av åtta kvinnor - med en manlig (!) lagledare -, medan Lag syd består av sju män och en kvinnlig lagledare.

- Vi vill behålla programformen, men bryta förväntningarna. Vi vill sätta i gång hjärnorna på deltagarna och öka den psykiska pressen snarare än den fysiska. Därför ska inte tävlingarna kräva nån superatlet, utan snarare en jäkla vilja, säger projektledaren Irene Tostar om det nya greppet.

Efter fem avverkade säsonger har produktionsbolaget Strix dessutom ett annat problem.

Matransonen höjs inte

- Ett nyckelord är att göra det oförutsägbart. Vi ska bryta mönstret från tidigare år så att det inte ska gå att räkna ut vad som ska hända, säger Irene Tostar hemlighetsfullt.

Trots fjolårets svältbilder i tv höjs inte matransonen.

Men till skillnad från tidigare år får deltagarna den här gången ta med sig fem kilo valfri packning till ön, varav många bunkrat upp med ris och frystorkade soppor.

Deltagaren Erold Westman är kritisk till de nya reglerna.

- De har sagt att det ska vara så väldigt tufft i år. Men hur kan de säga att det är en överlevnadstävling när man får ta med sig massor av mat och redskap till ön? Det blir en massa fördelar som inte är bra för tävlingen, säger han.

Programledaren Anders Lundin har en annan syn på saken:

- I stället ställer årets tävling större krav på anpassning, fysik, ledarskap och social förmåga, säger han.

Klart är dessutom att de två lagledarna kommer att få utökad makt över sitt respektive lag - och dessutom sitter de säkra i minst ett öråd. Men det innebär samtidigt att de kommer att få ta betydligt svårare beslut än tidigare.

15 000 sökte till programmet

"Expedition: Robinson" 2002 blir än mer ett psykologiskt spel.

- Vi har alltid haft en mångfacetterad och motiverad samling, men i år blir det nog extra svårt att peka ut den starkaste. Vi har

prioriterat människor med en sann tävlingsinstinkt, säger Anders Lundin.

15 000 har sökt.

I går anlände de sju utvalda killarna i Lag syd till hamnstaden Mersing.

I dag ansluter tjejgruppen, Lag nord, och de båda lagen skeppas ut till sina respektive stränder, Rapang och Kador, på ön Besar i Sydkinesiska sjön.

(Köns)kampen kan börja.

Björn Solfors