Första stormen på Robinson-ön

Hårda prövningar från start för årets deltagare

Foto: tommy mardell
Problemen hopar sig Lag Nord före den omskakande natten på Rapang. Skador, sjukdomar, bråk inom lagen och ett kraftigt oväder har redan hunnit besöka årets Robinsondeltagare. Och ännu tuffare tider väntar runt hörnet...
TV

BESAR, MALAYSIA

Expeditionen har börjat – med dunder och brak.

Efter ett dygns kamp med sjukdomar, brännande hetta och bråk kom i går nästa chock: Under kvällen blåste ett blixtrande monsunregn in över Robinson-ön.

Maj månad är känd för sitt lynniga väder.

I går natt fick de färska öborna frysandes kura i sina provisoriska lövhyddor i skydd mot ett skyfall. Samtidigt fylldes den svartlila natthimlen med skrämmande blixtkaskader och dån under flera timmars tid.

Projektledaren Irene Tostar berättar:

– Det är riktigt otäckt. Allt i lägren är förstås genomblött och nu ligger de och försöker sova under sina små tak. Men vi har koll på vädret genom observatörer på plats och är i ständig kontakt med meteorologer, säger hon.

Tidigare under dagen var problemet ett helt annat.

Aftonbladet gick då i land på den norra stranden Rapang och mötte en skakad samling deltagare. Samtidigt som energin och tävlingslusten ännu finns kvar har de tvingats inse flera tuffa sanningar:

Det finns nästan ingen mat att hämta på ön.

Det blir fullständigt kolsvart under den tolv timmar långa natten.

Hettan dagtid är nästan outhärdlig.

35 kilo packning försvann direkt

Dessutom tvingades deltagarna att göra sig av med 35 kg packning per lag, så fort de kom iland på ön.

– Det var ganska väntat, annars hade vi levt som kungar här på ön, säger Mariana Dehlin.

För vissa av deltagarna blev den första natten i vildmarken en stor utmaning.

– I natt vaknade jag av att jag mådde illa och fick till slut gå upp och kräkas. Kanske var det något giftigt jag fått i mig. Men nu mår jag bra, säger Jenny Ekstrand.

Känner av svår ischias

Även konkurrentlaget Syd har drabbats av krämpor. Men förutom mängder av skärsår, soleksem och blåsvullna tår finns ett allvarligare problem.

Deltagaren Leif Svensson har börjat känna av sin sjukdom ischias.

– Ja, det är inte så bra. Men samtidigt är det mycket bättre nu än vad det kan vara. Hemma har jag inte ens kunnat gå emellanåt, säger han.

Lägrets allra första mål ris har kokat klart. Några deltagare hugger genast in, medan andra lyder lagledaren Camilla Karlssons order att maten först ska delas upp.

– Det funkar inte alls bra. Vissa bara skiter i det man säger. Nu ska vi ha ett seriöst möte och prata ut, säger hon.

Kampen om ledarskapet är redan i full gång.

– Jag skulle ha varit en bättre lagledare. Men jag försöker vara taktisk och ligga lite lågt. Åtminstone ett litet tag till, säger en av deltagarna.

Vem som vinner den kampen får vi veta först i höst.

Tidigare artiklar:

Björn Solfors