Filmtips 23 maj

TV
Foto: UNITED ARTISTS
Robert De Niro fick en Oscar för huvudrollen som den legendariske boxaren Jake La Motta.

Tjuren från Bronx

Alla tiders bästa boxningsfilm!

Martin Scorsese skild-rar Jake La Mottas dramatiska liv. Han vann mellanviktstiteln 1949 och behöll titeln i två år.

När karriären sedan började gå utför förföll snabbt La Motta till att bli en fet halvalkis.

Och även under storhetstiden hade han ett trassligt privatliv, ofta orsakad av svartsjukan mot sin unga vackra hustru ( Cathy Moriarty), ständigt under uppsikt av La Mottas bror ( Joe Pesci).

Robert De Niro vann en välförtjänt Oscar för huvudrollen och varje gång skådisar går upp i vikt för roller pratar man numera om att "göra en De Niro".

Han åt nämligen upp sig ett trettiotal kilo inför scenerna där han spelar La Motta som gammal.

Han umgicks också flitigt med La Motta för att få rätt känsla för hur han rörde sig, hur han pratade och hur han tänkte.

Den före detta boxaren var mäkta imponerad över hur De Niro gick in för rollen. Han blev också så fascinerad av hur det gick till att göra film att han senare fortsatte att fuska som skådis, i biroller, i ett tiotal filmer.

För Joe Pesci innebar rollen ett stort genombrott som skådespelare, för blott 20-åriga Cathy Moriarty var det film- debut.

Förutom De Niros skådespelar-Oscar, vann filmen även en statyett för bästa klippning.

Den var dessutom nominerad i sex klasser, bland annat för bästa film och regi. (Raging bull, 1980)

TV 3

23.05

Freaks

En av alla tiders märkligaste filmer. Gjord av Tod Browning (1882- 1962), mest känd för första Dracula-filmen (1931). Drama om "missfoster" på en cirkus, hur de utnyttjas av grymma och cyniska människor, bland andra en förförisk trapetsartist ( Olga Baclanova, 1899-1974) och hur de till sist revolterar.

De flesta av rollerna spelas av gravt missbildade människor, en samling vars like knappast skådats på film. I Sverige blev filmen totalförbjuden. (1932)

TCM

3.35

Polarstation Zebra svarar ej

Spännande kalla kriget-thriller efter en roman av Alistair MacLean (1922-1987). Hemliga agenter jagar varandra vid Nordpolen. Med Rock Hudson (1925-1985), Alf Kjellin (1920-1988), Patrick McGoohan och Ernest Borgnine. (Ice station Zebra, 1968)

TCM

17.35

Cookie´s fortune

Ännu en film där Robert Altman skickligt guidar en stor skådespelarensemble, bland andra Glenn Close, Julianne Moore, Liv Tyler, Charles S Dutton och Chris O"Donnell. Charmig skildring av en amerikansk småstad och den kedja av händelser som ett dödsfall sätter i gång. (1999)

TV 1000

18.00

Dur och moll

Charmig, gripande och smårolig bagatell av Woody Allen om en påhittad jazzlegendar. Sean Penn är lysande som självupptagen jazzgitarrist med stökigt privatliv i 1930-talets USA. (Sweet and lowdown, 1999)

Canal+

18.25