Filmtips 24 maj

TV
Foto: spelling films
Jennifer Tilly och Gina Gershon spelar de två miljoner dollar.

Bound

Debutfilmen för bröderna Andy och Larry Wachowski, mer kända för framtidsthrillern "Matrix".

Det är en film som inte är ett dugg realistisk utan fullt medvetet snarare leker med hela filmgenren.

Joel och Ethan Coens, Martin Scorseses och Quentin Tarantinos filmer har nog varit de främsta inspirationskällorna för bröderna Wachowskis stilsäkra film.

Det handlar om två kvinnor - tuffa Corky ( Gina Gershon), just frisläppt från fängelset, och vampiga Violet ( Jennifer Tilly), älskarinna till en maffiamedlem - som bestämmer sig för att blåsa maffian på två miljoner dollar.

Det som skiljer "Bound" från många andra filmer är dess kärlekshistoria.

Corky och Violet blir ett par redan i inledningen av filmen och det som sedan driver intrigen framåt är frågan om hur stark deras kärlek är.

Tänker de "bara" blåsa maffian eller ska de också försöka lura varandra?

Som lesbisk kärlekshistoria är det knappast mer trovärdigt än Sharon Stones och Leilani Sarelles romans i "Basic instinct".

Men förförelse- och kärleksscenerna mellan Gershon och Tilly är ovanligt heta och rakt på sak.

Annars finns här allt man förväntar sig av en sådan här film noir-pastisch: mord, svek, sex, en kvick dialog och oväntade turer i intrigen. (1996)

SVT 1

21.00

Sex, lögner och videoband

Debutfilmen för en då 26-årig Steven Soderbergh, senare känd för succéfilmer som "Erin Brockovich" och "Ocean"s eleven". Originell historia om just det som titeln antyder. Rolig, sexig och tänkvärd. Med James Spader, Peter Gallagher, Andie MacDowell och Laura San Giacomo. Vinnare av Guldpalmen vid Cannesfestivalen. (1989)

Canal? Gul

19.30

Tolv fördömda män

Klassiskt krigsäventyr med bland andra Lee Marvin (1924-1987), Ernest Borgnine, John Cassavetes (1929- 1989), Charles Bronson och Donald Sutherland.

Tolv brottslingar får chansen att bli fria, om de lyckas genomföra ett "omöjligt" uppdrag bakom tyskarnas linjer under andra världskriget.

Både spännande och rolig. (The Dirty dozen, 1967)

Kanal 5

23.55

Morrhår och ärtor

Gösta Ekmans regidebut. En något ojämn men oftast rolig och lite söt komedi om en man i 40-årsåldern som är alldeles för starkt bunden till sin mamma ( Margaretha Krook, 1925-2001). När han träffar en kvinna ( Lena Nyman) försöker han bryta sig loss. Det blir inte så lätt som han hade hoppats" (1986)

TV 4

20.00

Allt om min mamma

Pedro Almodóvars Oscarsvinnare, ett gripande drama om kvinnlig vänskap. Cecilia Roth är kvinnan som återvänder till Barcelona, där hon möter tre andra kvinnor ( Penélope Cruz, Marisa Paredes, Antonia San Juan) med problem. Humor och allvar, skratt och gråt, men karlarna är väl grovt tillyxade. (Todo sobre mi madre, 1999)

Canal+ Gul

22.10