Filmtips 25 maj

TV
Foto: TRISTAR PICTURES
Steve Martin och Sarah Jessica Parker i sin genombrottsroll.

L A Story

Steve Martins svar på Woody Allens "Manhattan", fast om Los Angeles.

Han har både skrivit manus och spelar huvudrollen som en tv-meteo-rolog. Han är trött på både jobbet, livet och flickvännen ( Marilu Henner), men via ett charmigt lätt övernaturligt inslag i filmen - Martin kommunicerar med elektroniska vägskyltar på stadens motorvägar -- är han ändå övertygad om att allt ska ordna sig i hans liv. Och det börjar se ljust ut, när han möter en brittisk journalist ( Victoria Tennant)...

Steve Martin är, precis som Woody Allen, bra på att spela lätt förvirrade människor.

Och filmen är en träffsäker drift med jakten på ära, rikedom, kändisskap och statusprylar i Los Angeles.

Flera bra skådisar i biroller, som Richard E Grant och "Sex and the city"-stjärnan Sarah Jessica Parker som fick sitt genombrott i birollen som en flirtig och sexig kvinna med det märkliga namnet SanDeE*.

Kultfakta: Steve Martin och Victoria Tennant var ett par på riktigt under åtta år, förhållandet tog slut i mitten av 1990-talet. (1991)

TV 4

21.30

Ett oväntat besök

Tidig , helt annorlunda filmroll för Will Smith, mer känd för komiska roller.

Historien utspelas till största delen i en lyxig våning i New York. Där bor Flan och Ouisa ( Donald Sutherland, Stockard Channing), stenrika konsthandlare. Så ringer det på dörren. Där står en ung svart man med blodig skjorta. Han påstår att han är god vän till deras barn och son till skådespelaren Sidney Poitier. Han lyckas övertala dem att ge honom en plats att sova på för natten. Snart har bluffmakaren nästlat sig in i deras liv" (Six degrees of separation, 1993)

SVT 1

0.35

Timmarna med Rita

Välgjort brittiskt drama om ett möte mellan två människor från olika samhällsklasser. Julie Walters spelar arbetarkvinnan som vill utbilda sig och Michael Caine hennes försupne lärare. Filmen bygger på en pjäs av Willy Russell, mest känd för "Shirley Valentine". (Educating Rita, 1983)TV 3 2.10

Alfred Hitchcock-thriller som är mer spännande som experiment än som film. Regissören gjorde filmen i tio- minuterstagningar med övergångar som gör att det ska se ut som om hela filmen är gjord i en enda tagning. Intrigen kretsar kring två unga män som mördar en skolkompis och bygger på ett verkligt fall, som senare har inspirerat till flera andra filmer. (Rope, 1948)

TV 3

4.15

Möte med Venus

Glenn Close som - svensk operadiva!

Den ungerske regissören István Szabó är mest känd för filmer som "Mephisto" (1981) och "Överste Redl" (1984), men han brukar även regelbundet sätta upp operaföreställningar runtom i Europa, så han är väl förtrogen med ämnet.

Niels Arestrup spelar dirigenten som får den odrägliga svenska operadivan Karin Andersson på halsen i samband med en uppsättning av Wagners "Tannhauser". Det dröjer dock inte länge förrän de två har blivit ett par"

I alla sångpartier mimar Glenn Close till Kiri Te Kanawas röst. (Meet-ing Venus, 1991)

SVT 2

21.15