Filmtips 26 maj

TV
Foto: hollywood pictures
John Cusack och Minne Driver i svart thrillerkomedi.

Grosse pointe blank

Utspelas tio år efter skolslutet. Vad blev det av alla? Någon blev mäklare, någon jobbar på bank, någon gör radio. En av dem, Martin ( John Cusack) är yrkesmördare.

Nu återvänder Martin till småstaden Grosse Pointe och möter gamla vänner, främst tjejen ( Minnie Driver) som han bara övergav utan förklaring. En originell idé och nog kan man grubb-la över hur de som försörjer sig på mord har det privat. Vad de säger till sin psykiater och hur rädd han ( Alan Arkin) i sin tur är.

Den här filmen har sådan där humor som vill kallas svart. Men den rör sig i en gråzon, där alla möjliga färger smetas ihop.

Här finns det absurda i John Cusacks hemkomst och konkurrensen med kollegerna - några följer efter för att mörda honom. Men här finns också försök till en kärlekshistoria förank-rad i verkligheten, där han och exflickvännen försöker hitta tillbaka till ungdomskärleken.

Då vet filmen inte riktigt vilket ben den ska stå på. Och komikern Dan Aykroyd är inte särskilt övertygande som konkurrerande mördare och initiativtagare till fackförening för lönnmördare.

Men bra skådespelare (systern Joan Cusack, Hank Azaria) och ett udda grepp gör det hela underhållande så länge det varar.

Kultfakta: Då producenterna fick nobben av de två high schools som finns i staden Grosse Pointe spelades skolscenerna in på John Marshall high school i Los Angeles. (1997)

TV 4

21.00

Bullitt

Spännande thriller i San Francisco-miljö.

Är naturligtvis mest känd för den klassiska biljakten, där Steve McQueen (1930--1980) i vansinnesfart kör sin Ford Mustang genom stadens backiga gator.

Men historien i sig är inte heller så dum, om en polis som ska vakta ett vittne mot maffian. Snart står det klart att någon har tjallat om gömstället"...

Med Robert Vaughn, Jacqueline Bisset och Robert Duvall. (1968)

Kanal 5

0.30

Kärleksbrev

Blandning av romantiskt drama och snyftare.

Robin Wright Penn spelar kvinnan som blir förälskad i en änkling ( Kevin Costner, i en roll som är som skräddarsydd för honom) som tröstar sig med att pyssla med sin segelbåt.

Paul Newman är charmig som hans far, som på avstånd iakttar den spirande kärleken. (Message in a bottle, 1999)

TV 3

21.00

Kaos i kulissen

Rolig komedi om livet bakom kulisserna på en teater, där man spelar en springa-i-dörrar-fars. Bra skådisar som Michael Caine, Denholm Elliott (1922-1992), Carol Burnett och Christopher Reeve. Förlagan, Michael Frayns pjäs, har spelats på flera svenska scener. (Noises off, 1992)

TV 1000 Cinema

9.00

Mina jag och Irene

Underhållande och lite galen kärlekskomedi av bröderna Farrelly som gjorde "Den där Mary". Jim Carrey spelar polisen som lider av personlighetsklyvning. Ibland är han en hjälpsam, hänsynsfull konstapel och snäll pappa, ibland en elak sexgalning. Renée Zellweger spelar kvinnan som båda älskar" (Me, myself and Irene, 2000)

Canal+ Gul

20.30