Filmtips 28 maj

TV
Foto: COLUMBIA PICTURES CORPORATION
Jim Carrey spelar kabel-tv-installatören.

Cable guy

Svart komedi som är lite mer obehaglig än rolig.

Matthew Broderick spelar Steven, en ung man som vill ha kabel-tv sedan flickvännen ( Leslie Mann) dragit. Hon vill tänka över förhållandet.

Men installatören ( Jim Carrey) som ringer på dörren är lite knäpp. Han återkommer ständigt, vill bli vän med Steven, till sist blir han inte bara påträngande utan farlig.

Redan från början finns det något deprimerande desperat över Carreys rollfigur.

Han är mer tragisk än rolig och filmens försök att vara både spännande och komisk slutar med att den blir varken eller.

Dessutom är Jim Carrey ett litet "problem" här.

Han spelar sitt oftast vanliga uppskruvade jag och det blir bara för mycket, även om hans rollfigur verkar ha ett gränslöst kontaktbehov.

Den svarta komedin förvandlas till slut till en vemodig och lite obehaglig historia om en psykopat som försöker ta över en annan människas liv.

Kultfakta: I den scen där Jim Carrey dribblar med en basketboll visade det sig att han var så totalt utan bollkänsla att han fick låtsas dribbla med en boll - som sedan fick läggas till i form av en dataanimerad specialeffekt! (The Cable guy, 1996)

TV 3

21.00

Ciderhusreglerna

Lasse Hallströms filmversion av John Irvings succébok. Tonen från den finns kvar, även om den absurda humorn är svår att överföra till film. Handlar om Homer ( Tobey Maguire), uppfostrad på ett barnhem och utbildad till läkare av föreståndaren ( Michael Caine). Men Homer vill se världen och slår följe med ett ungt kärlekspar ( Paul Rudd, Charlize Theron). Gripande och välspelat, men Maguires sömngångaraktigt monotona spelstil drar ned betyget. (The Cider house rules, 1999)

TV 1000

22.00

Krigarens hjärta

Fristående uppföljare till den hyllade "Krigarens själ" (1994). Samma miljö (maori-befolkningen på Nya Zeeland), men här handlar det om den brutale fadern ( Temuera Morrison) och barnen som hamnar i gängbråk. Till sist inser pappan att allt inte går att lösa med våld. Men historien hamnar ändå i våldsamma filmklyschor. (What becomes of the broken hearted?, 1999)

Canal+ Blå

17.20

Serverat!

Italienske mästerregissören Ettore Scolas (Vi som älskade varann så mycket) bästa film på ett tiotal år. En komedi som helt och hållet utspelas på en kvarterskrog under några timmar. Vi får följa såväl gästerna som ägarna och personalen. Kvick dialog, bra skådespelare med Fanny Ardant och Vittorio Gassman (1922-2000) i spetsen. (La Cena, 1998)

Canal+ Gul

22.45

Nil by mouth

Skådespelaren Gary Oldmans regidebut.

Ett starkt och omskakande, men också ganska deprimerande, drama om en arbetarklassfamilj i London.

Ray ( Ray Winstone), hans fru Val ( Kathy Burke) och hennes bror ( Charlie Creed-Miles) bor i ett slitet område av London.

En tillvaro som präglas av arbetslöshet, drog- och alkoholmissbruk, hustrumisshandel. Till sist ställs allt på sin spets i familjen...

Egentligen en ganska förutsägbar historia som lyfter på grund av lysande skådespelare.

Flerfaldigt prisbelönad, bland annat vann Kathy Burke skådespelarpriset vid Cannesfestivalen.

Filmen, och särkilt fadersfiguren, är delvis baserad på Gary Oldmans egen trassliga uppväxt. (1997)

Kanal 5

2.45