Filmtips 31 maj

TV
Foto: 20th CENTURY FOX
Jerry Lewis och Robert De Niro - vilken av deras rollfigurer är den bästa komikern?

King of comedy

Martin Scorseses allra svartaste komedi.

Och en av Robert De Niros allra främsta skådespelarprestationer.

Han spelar Rupert Pupkin, en lite knäpp amerikan och misslyckad komiker som är besatt av tanken att få vara med i tv hos sin favorit- komiker Jerry Langford ( Jerry Lewis). Rupert Pupkin är nämligen övertygad om att han själv är en lysande stjärna. Så han drar sig inte ens för kidnappning för att förverkliga sina drömmar"

Med på hans märkliga äventyr är en kvinna ( Sandra Bernhard) som har andra skäl att få komma nära Jerry Langford.

Frank Sinatra (1915- 1998), Dean Martin (1917- 1995) och tv-stjärnan Johnny Carson var alla påtänkta för rollen som Jerry Lewis till sist fick.

För honom blev det en omtumlande inspelning.

Han var inte alls van vid De Niros "method acting" och vid ett tillfälle, när De Niro, som Rupert Pupkin, överöste Lewis med antisemitiska slagord, blev Lewis rasande.

Fast det blev en bra scen...

Håll utkik efter The Clash-medlemmarna Joe Strummer, Mick Jones och Paul Simonon som statister i en kort scen på en New York-gata. (The King of comedy, 1983)

SVT 1

23.20

Tomten är far till alla barnen

Kjell Sundvalls mycket underhållande kärlekskomedi. Utspelas under en julafton, när nya och före detta kärlekspar samlas för att fira. Kvick dialog och suveränt skådespeleri av bland andra Katarina Ewerlöf (Guldbaggevinnare!), Peter Haber, Dan och Anders Ekborg, Nina Gunke och Leif Andrée. (1999)

TV 1000 Cinema

17.00

Allt om min mamma

Pedro Almodóvars Oscarsvinnare, ett gripande drama om kvinnlig vänskap. Cecilia Roth spelar kvinnan som på grund av en stor sorg återvänder till Barcelona, där hon återförenas och/ eller möter tre andra kvinnor ( Pené- lope Cruz, Marisa Paredes, Antonia San Juan) med olika problem. Humor och allvar, skratt och gråt, men karlarna är väl grovt tillyxade, som hämtade ur en bögkabaré. (Todo sobre mi madre, 1999)Canal+ 17.25

Underhållande deckare i färggrann serietidningsstil av och med Warren Beatty i titelrollen. Handlingen är blaha-blaha, rätt oviktig. Det är mer den formmedvetna stilen, den svarta humorn och de groteska rollfigurerna som gör filmen sevärd. Med Al Pacino och Madonna, mycket bra som förföriska sångerskan Breathless. (1990)

TV 1000

16.00

Silverado

Underhållande västernkomedi. Visserligen har den en rätt tunn intrig, men det kompenseras med gott humör och massor av bra skådisar: Kevin Kline, Danny Glover, Brian Dennehy, John Cleese, Rosanna Arquette och Kevin Costner.

Det här var Costners första huvudroll. Ett av skälen till att han fick den var att regissören Lawrence Kasdan ville kompensera honom för att han blev helt bortklippt ur filmen "Människor emellan" några år tidigare. (1985)

TV 3

21.00