Miss Universum slåss mot maffian

Polis som försvarar sig med kalasjnikov

1 av 2 | Foto: ap
Oksana Fjodorova blev första ryska Miss Universum.
TV

Mörkhårig, vacker och grönögd. Smidig, skottsäker och vältränad.

Peter O-Donnell måste har träffat Oksana Fjodorovas mamma.

För den nya miss Universum var inte ens född när böckerna om Modesty Blaise skrevs.

Oksana Fjodorova, 24 är polis och läser Dostojevskij. I betyget från polishögskolan står det att hon kan bevara statshemligheter och att hon kan hantera sin kalasjnikov väl. Hon är dessutom utbildad för att klara av närkamper med den äran. När hon blev utnämnd till fröken Ryssland, visades hon upp i polisuniform, skriver St. Petersburg Times.

– I Ryssland, ska en kvinna inte bara vara vacker. Hon ska också kunna stå upp för sig själv, sa hon i en intervju förra året.

Älskar hundar

Den nya miss Universum säger visserligen att hon älskar hundar och orkidéer, och precis som titelinnehavarna före henne har hon aldrig varit gift och aldrig gravid.

Men ordet ljuv passar sämre in på henne än på de flesta andra av henne 74 medtävlerskor.

Snarare Modesty Blaise än Barbie.

Sedan ett halvår tillbaka jobbar hon som polis i tuffa St. Petersburg. Hon säger att hon valde polisbanan för självförtroendets och disciplinens skull. Så småningom vill hon bli advokat – och mamma.

Första ryska titeln

Oksana Fjodorova utnämndes till miss Universum i onsdags, som enda europé bland finalisterna och som första ryska titelinnehaverskan någonsin. Hon vann 2,5 miljoner kronor, ett pr-kontrakt och ett stipendium till en film-och tv-skola i New York.

Christina Vallgren

ARTIKELN HANDLAR OM