Filmtips 1 juni

TV
Foto: BUTCHER BOY FILM
Eamon Owens har huvudrollen som tolvårige Francie, slaktarpojken.

The butcher boy

För oss svenskar - som kan vara stolta över "Mitt liv som hund" (1985) - ska det nog rätt mycket till för att gå i taket för ännu en film om en ung grabb och hans uppväxt.

Neil Jordan må tycka att Pat McCabes roman är den bästa barndomsskildringen sedan Maksim Gorkijs "Min barndom" (1913), men så jäkla märkvärdig är inte den här historien.

"Bara" ännu en skildring av en grabb med ett lite trassligt liv.

Allt utspelas i en irländsk småstad på 1960-talet. Tolvårige Francie ( Eamon Owens) har en pappa ( Stephen Rea) som krökar, en mamma ( Aisling O"Sullivan) som hamnar på mentalsjukhus och en sur grannkärring ( Fiona Shaw) som skyller alla busstreck, alla olyckor, ja, allt elände i staden, på lille Francie.

Han jobbar extra på stadens slakteri (därav film-titeln), men dagdrömmer sig gärna bort genom sina serietidningar. Sinead O"Connor dyker då och då upp i hans fantasier, som jungfru Maria.

När först föräldrarna, sedan hans bästa vän, sviker honom rasar världen samman - med katastrofala och mycket våldsamma följder.

Jordan berättar historien utan några större åthävor. Det bästa med filmen är unge Owens som med sensationell säkerhet spelar grabben som döljer sitt brustna hjärta bakom en kaxig attityd. (1997)

SVT 2

21.15

Night falls on Manhattan

Thriller om en åklagare i New York. Floppade på bio, men är klart sevärd.

Andy Garcia i huvudrollen som en människa som hamnar i en situation där han slits mellan rättvisan, karriären och sin familj.

Bra skådisar även i övriga roller: Lena Olin, Richard Dreyfuss, James Gandolfini och Ian Holm. (1997)

TV 4

23.25

True colors

Amerikanskt drama om vänskap, lojalitet och svek. Peter ( John Cusack) och Tim ( James Spader) träffas och blir kompisar när de pluggar juridik, trots att de kommer från helt olika samhällsklasser. En film där man tycker att huvudpersonerna borde ha genomskådat varandra lite tidigare, men som ändå fungerar, främst tack vare två bra skådisar i centrum. (1991)

Kanal 5

23.00

En idealisk äkta man

Blandning av kostymfilm och komedi, om skandaler i politiken och kärleken för 100 år sedan. Det är underhållande att se bra skådespelare som Julianne Moore, Cate Blanchett, Rupert Everett, Minnie Driver och Jeremy Nort-ham i den här lättviktaren av Oscar Wilde (1854-1900). (An Ideal husband, 1999)

TV 1000 Cinema

17.00

Dödsleken

Debutfilmen för gänget bakom "Trainspotting" - regissören Danny Boyle, manusförfattaren John Hodge, producenten Andrew Macdonald och skådisen Ewan McGregor.

Tre unga människor (Mc-Gregor, Christopher Eccleston, Kerry Fox) delar lägenhet i Edinburgh. Dryga tjugo, självsäkra, arroganta, elaka mot alla de uppfattar som töntiga. Och ju mer vi får veta om dem, desto mer blottläggs deras personligheter. Fram kommer girighet, svek, avundsjuka. Två killar och en tjej i ett ganska udda triangeldrama.

Det är en våldsam film. Både fysiskt och psykiskt. Och om ett lik är för dåligt nedgrävt så går spadtagen desto djupare ner i människans inre. (Shallow grave, 1994)

TV 3

22.00