Filmtips 2 juni

TV
Foto: 20th CENTURY FOX
Tommy Lee Jones som karlakarl och räddare av Gaby Hoffmann.

Volcano

En av två filmer om vulkanutbrott som, faktiskt, hade premiär nästan samtidigt.

I "Dante"s Peak" med Pierce Brosnan drabbades befolkningen i en småstad. En mer trovärdig historia, kanske, men det var för mycket myspys över de präktiga människorna för att man riktigt skulle orka engagera sig. Till sist begravdes själva historien i regnande aska.

Här hotas i stället hela centrala Los Angeles när det börjar pysa under den nybyggda tunnelbanan i staden.

Intrigen tror jag inte riktigt på. I en stad som ständigt är på sin vakt mot jordbävningar skulle knappast ett vulkanutbrott dyka upp som gubben-i-lådan.

Men regissören Mick Jackson är bra på att skapa det kaos som skulle uppstå om L A nu skulle drabbas av ett vulkanutbrott.

Kameran fladdrar fram och tillbaka mellan alla brandmän, poliser, sjukhus- och annan räddningspersonal.

Det känns nästan som om man själv hamnat mitt i detta brinnande kaos. Och nog skulle jag känna lite trygghet om karln som ledde kampen mot lavaströmmen var någon i stil med just Tommy Lee Jones. Han är bra på att spela karlakarl.

Bra effekter, kanske kunde birollspersonerna ha fått lite mer kött och blod, även om Anne Heche och Don Cheadle gör vad de kan av sina roller.

Men den här gången "köper" jag Hollywoods effektmaskineri.

"Volcano" är, trots en del klichéer, ändå hyfsat spännande. (1997)

TV 4

21.00

Beach

Alex Garlands roman (1996) blev något av en bibel för alla som luffar runt i Asien. Filmen blev inte samma framgång, trots Leonardo DiCaprio som Richard, som hamnar i ett slags bisarrt hippie-samhälle på en paradisö. Personligen tycker jag att filmen är bättre än boken; mer intrig, mer underhållande. Svensken Staffan Kihlbom har en liten, men viktig, biroll. (The Beach, 2000)

Canal+ Gul

13.55

Jönssonligan spelar högt

Jönssonligans senaste kupp är mot Operan i Stockholm. Men filmen lyfter aldrig, trots att Johan Ulveson är ett piggt nytillskott till gänget och Ulf Brunnberg och Björn Gustafson kramar det mesta ur sina rollfigurer. En sidointrig med en maffia- familj från Italien är dess- utom pinsamt tråkig. (2000)

Canal+

21.40

Ensam

Gripande amerikanskt drama om en farmare och nybliven änkling och hur han handskas med ensamheten, familjerelationer och drömmen om rikedom, viktigare än allt annat för så många. Med James Earl Jones, Hume Cronyn, Shelley Duvall, Ed Begley Jr och Chris Cooper. (Horton Foote"s Alone, 1997)

TV 3

11.20

Underbara människor

En "Short cuts"-liknande historia i Londonmiljö - fast där konflikten i bosniske regissören Jasmin Dizdars förra hemland ständigt finns närvarande. Han är skicklig på att fånga vardagslivet hos såväl den brittiska över- och medelklassen som hos exiljugoslaverna med sin ångestfyllda bakgrund. (Beautiful people, 1999)

Canal+ Gul

22.50