Filmtips 4 juni

TV
Foto: UNIVERSAL PICTURES
Phoebe Cates, 19, och Jennifer Jason Leigh, 20, i stilbildande ungdomsfilm.

Häftigt drag i plugget

En av alla tiders bästa och mest stilbildande amerikanska ungdomsfilmer.

Skildrar ett gäng gymnasiestudenter i södra Kalifornien och deras försök att få "till det", både i plugget och med det motsatta könet.

I centrum står två unga tjejer, spelade av Jennifer Jason Leigh och Phoebe Cates, då 20 respektive 19 år gamla. Allra mest uppmärksamhet fick dock den då 22-årige Sean Penn som fick sitt genombrott som Jeff Spicoli, ständigt påtänd surfare som bland annat i en klassisk scen ringer och beställer hämtpizza till klassrummet.

Över huvud taget blev filmen en språngbräda för väldigt många inför en senare Hollywood- karriär.

I mindre roller återfinns bland andra då helt okända namn som Judge Reinhold, Forest Whitaker, Eric Stoltz, Nicolas Cage och Anthony Edwards. En annan biroll har Bruce Springsteens då 22-åriga syster Pamela som under inspelningen var ihop med Sean Penn.

Filmen var regidebut för Amy Heckerling, då 28 år, som senare blivit en av Drömfabrikens mest framgångsrika kvinnliga regissörer, med "Titta, han snackar"-filmerna och "Clueless".

För manus svarade Cameron Crowe, då 25 år, nu känd för egna filmer som "Jerry Maguire", "Almost famous" och "Vanilla sky".

Han var då journalist och låtsades vara elev i en skola för att sedan skriva om sina erfarenheter i plugget. (Fast times at Ridgemont High, 1982)

TV 3

23.10

Polyester

Kultfilmaren John Waters genombrott hos en större publik. Rolig satir om amerikansk medelklass, med transvestiten Divine (1945- 1988) som tjock hemmafru.

På bio släpptes filmen i "Odorama" - publiken fick "luktkort" där man skulle skrapa fram olika dofter (svett, fisar") när vissa scener visades. (1981)

Kanal 5

2.05

Signs & wonders

Amerikanskt drama som till största delen utspelas i Aten. Stellan Skarsgård är mannen som dras mellan två kvinnor, hustrun ( Charlotte Rampling) och en kvinna på hans kontor ( Deborah Kara Unger). Annorlunda mansporträtt: Skarsgårds finansman är djupt förtvivlad och har starka skuldkänslor över att ha förstört familje-lyckan. (2000)

Canal+ Gul

19.30

Once upon a time in America

Sergio Leone (1922-1989) skapade en hel filmgenre, spaghettivästern. Men det här är hans mästerverk. En gangs-terfilm nästan i samma klass som de två första "Gudfadern"-filmerna. Historien utspelas under 45 år i New York, under 1900-talets första hälft. Robert De Niro och James Woods spelar barndomsvännerna som växer upp och blir våldsamma gangsters. (1984)

TV 1000

1.30

Under belägring

Steven Seagals bästa film.

När terrorister, spelade av bland andra Tommy Lee Jones och Gary Busey, kapar ett örlogsfartyg med massor av kärnvapen har de inte räknat med att båtens kock är en före detta kommandosoldat (Seagal, förstås).

Ganska spännande och mycket skickligt regisserat av Andrew Davis som sedan fick en ännu större framgång med "Jagad".

Och den hittills mest uppmärksammade, om än inte största, film- rollen för förra Playboy- och "Baywatch"- bruden Erika Eleniak som dyker upp som mycket lättklädd överraskning i en tårta. (Under siege, 1992)

Kanal 5

21.00