Filmtips 5 juni

TV
Foto: PARAMOUNT PICTURES
Mia Farrow och Robert Redford i Oscarsbelönade kläder.

Den store Gatsby

Väldigt vacker - och väldigt livlös - filmversion av F Scott Fitzgeralds (1896-1940) roman.

Sam Waterston spelar mannen som blir fascinerad av "den store Gatsby" ( Robert Redford), den nyrike affärsmannen som har flyttat in i ett stort palats på Long Island utanför New York.

Där hålls det stora och påkostade fester. Där flirtas det och bedras bakom kulisserna.

Men trots många bra skådespelare - Mia Farrow, Karen Black, Bruce Dern - blir historien förvånansvärt förutsägbar och lite småtråkig.

Redfords Gatsby bär upp de snygga och Oscarsbelönade kläderna fint, men annars uttrycker han inte mycket känslor.

Manus av Francis Ford Coppola, som fick ta över efter Truman Capote (1924-1984) som fick sparken då han ville lägga till och dra ifrån lite hur som helst från förlagan.

Kultfakta I: Mia Farrow var gravid under inspelningen, därför bär hon ofta stora klänningar eller filmas i närbilder.

Kultfakta II: Hennes dotter i filmen spelas av en då sexårig Patsy Kensit som senare faktiskt skulle komma att spela Mia Farrow (!) i en tv-film om hennes och Woody Allens trassliga förhållande. (The Great Gatsby, 1974)

TV 4

0.00

Shooting war - krigsfotograferna

Intressant dokumentärfilm om andra världskrigets filmfotografer. De var ständigt i livsfara när de dokumenterade krigets vansinne.

Här berättar några som fortfarande lever om sitt tuffa jobb och vi får se aldrig tidigare visade filmavsnitt.

Ciceron i filmen är Tom Hanks. (Shooting war, 2000)

Canal+

20.00

Den bästa sommaren

Charmig och underhållande komedi av Ulf Malmros om två sommarbarn ( Anastasios Soulis, Rebecca Scheja) i 1950-talets Sverige som hamnar på landet hos en butter men egentligen snäll begravningsentre-prenör. Kjell Bergqvist vann välförtjänt en Guldbagge för rollen. (2000)

TV 1000

10.30

American beauty

Femfaldigt Oscarsbelönat drama med Kevin Spacey som missnöjd make till Annette Bening. Han blir kär i tonårsdotterns väninna ( Mena Suvari) och sakta faller förortsidyllen samman. En rolig och mycket välspelad satir. (1986)

Canal+ Gul

17.30

Dancer in the dark

Lars von Triers udda filmmusikal, som utspelas i 1960-talets USA - men är inspelad i Trollhättan. Rockstjärnan Björk har total närvaro i huvudrollen, som fabriks- arbeterskan som hamnar i trubbel och riskerar att bli hängd för mord. Fantasifulla musiknummer och Peter Stormare, Catherine Deneuve och David Morse i övriga huvudroller. (2000)

TV 1000 Cinema

21.00

ARTIKELN HANDLAR OM