Sven-Bertil hyllar svensk sommar

1 av 6 | Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
Visst är Sven-Bertil Taube Londonbo sen decennier tillbaka. Men finns det något svenskare och somrigare än han och "Calle Schewens vals"? Bara Lasse Berghagen kan väl konkurrera och honom ser och hör vi också på nationaldagsgalan.
TV

I juli uppträder Sven-Bertil Taube förstås som vanligt på Gröna Lund - som han gjort varje sommar sen 70-talet på pappa Everts tid.

Men redan den 6 juni kan vi se och höra honom sjunga "Calle Schewens vals" på Stockholms stadion vid nationaldagsgalan.

NATIONALDAGEN

"6 juni - Stockholm 750 år"

Torsdag SVT2

18.45

- Det kommer ju att vara fler artister på Stadion och vi ska också sjunga någonting tillsammans, säger Sven-Bertil.

Sven-Bertil har tidigare varit med som artist några gånger vid svenska flaggans dag på Skansen. Men det här är hans debut när det gäller nationaldagsfirande. Sven-Bertil förgyller också firandet av Stockholms 750-årsjubileum tidigare i veckan:

- Kungen har bett mig att vara med och sjunga på borggården vid Slottet den 3 juni. Men vad det blir då är ännu inte riktigt bestämt.

Det här betyder att Sven-Bertil lämnar familjen i London, fru Mikaela och sonen Felix, 7, redan den 1 juni för att flyga över till Sverige och förbereda engagemangen i samband med firandet av Stockholms 750-årsjubileum och nationaldagen.

Det innebär också att han missar de stora festligheterna i London den 4 juni, då drottning Elizabeth II hyllas för sina 50 år som regent - vilket Sven-Bertil tar med mycket stor fattning.

Sonen Felix går i engelsk skola och har inte sommarlov förrän i juli så han får inte se pappa i Stockholm. Denne unge man, 8 år i augusti, har dessutom redan ett ganska så späckat schema.

- Ja, jag blir svettig bara jag ser det, säger pappa. Förutom skolan spelar Felix tennis tre gånger i veckan, tränar judo och spelar piano. Skolan är förstås på engelska och där läser han dessutom franska. Jag är riktigt imponerad!

Och Felix dator vågar inte pappa Sven-Bertil röra. Han håller sig i stället till blyertspenna, när han på lediga stunder skriver på sin minnesbok. Renskriver gör han med reservoarpenna.

- Förlaget är nöjt med det de hittills fått läsa, säger författaren blygsamt. Och visst har jag en del historier att berätta. Men jag kan inte sätta mig ner och skriva två månader i sträck utan får passa på då och då.

I augusti ska Sven-Bertil på nytt uppträda med Lena Nyman och Kjerstin Dellert i Confidensen. Samma månad börjar han repetera "Morbror Vanja" (som Anton Tjechovs "onkel" heter i denna tappning) med Stockholms stadsteater. Sven-Bertil gör den gamle professorn och premiären blir den 12 oktober. Under den här perioden repeterar han dessutom "Din stund på jorden", som ska spelas senare i höst med Norrköping-Jönköpings stadsteater.

Så visst har Taube senior, 67, också ett ganska späckat schema?

Webb-tv

Lars-Olof Berglund